Siirry sisältöön

Mistä tunnet sä ystävän? 

Hyvän toveruuden kilpa ohjaa ihmiseksi

 

Mitä tarkoittavat yhdenvertaisuus, toisten kunnioittava kohtaaminen, kaveruus ja ystävyys? Hyvän toveruuden kilpa on malli, jonka avulla luokassa tai ryhmässä voidaan keskustella inhimillisestä kohtaamisesta ja toiveistamme ja tarpeistamme suhteessa muihin ihmisiin.  

 

On tärkeää, että jokainen ryhmä tulee tietoiseksi arvoistaan ja toistensa ajattelusta, siitä, mikä tekee hyvän toverin. Vasta sen jälkeen on mahdollista äänestää, kuka luokasta voisi saada Hymy-veistoksen tunnustuksena omasta toiminnastaan ryhmänsä hyväksi.  

Hymyn arvot ja hyveet edistävät ryhmän hyvää yhteishenkeä 

On tärkeää keskustella ryhmässä tai luokan kesken, miten voisin toimia, jotta  

 

  • olisin luottamuksen arvoinen ja reilu 
  • olisin turvallinen kaveri, jolle voi uskoa asioita 
  • kunnioittaisin toista sellaisena kuin hän on 
  • kunnioittaisin toisten opiskelurauhaa ja tekisin oman osani yhteisistä tehtävistä 
  • uskaltaisin itse olla toisille sellainen ihminen, kuin haluaisin olla 
  • tarjoaisin apuani, kun sitä tarvitaan. 

 

Keskustelu hyvästä toveruudesta ja sen merkityksestä on tärkeää

Koulussa on tärkeää, että luokkatoverit tai muut samassa ryhmässä toimivat lapset ja nuoret keskustelevat opettajan johdolla siitä, mitä hyvä toveruus merkitsee. Vasta tämän keskustelun jälkeen on mahdollista antaa Hymy-veistos luokan yhteiseksi tunnustukseksi jollekin henkilölle. Kaikille on oltava selvää, mitä tekijöitä juuri minun ryhmässäni arvostetaan. Vain keskustelun kautta syntyneen ymmärryksen tuloksena Hymy-veistos koetaan oikeudenmukaisena tunnustuksena ja se voi kasvattaa hyvää ilmapiiriä ryhmässä.

 

 

 

 

Hyvä toveruus on elämän mittainen prosessi

 

Hyvään toveruuteen liittyvät tekijät ovat asioita, joita kaikkien ihmisten on syytä muistaa ja vaalia. Koulun kasvatustehtävään kuuluu ihmisyyteen kasvattaminen. Hymyyn liitetyistä hyveistä olisi hyvä keskustella läpi lukuvuoden. Hymy vaatii pitkäjänteistä sitoutumista ja asennetta. Vasta ymmärryksen kautta voidaan Hymy-veistoksen antamisesta tunnustukseksi äänestää ryhmässä tai luokassa. 

Kun Hymy-veistoksen saaja ymmärtää veistoksen luokkakaverien antamana tunnustuksena, siitä jää pysyvä muistojoka kannustaa toimimaan yhteisen hyvän puolesta.  Olisi hyvä, että äänestyksen voittanut oppilas saisi itse valita, millaisen veistoksen hän haluaa.  Hymy-veistoksen saajalle voi antaa veistoksen lisäksi myös kunniakirjan.  

Veistoksen kustannukset eivät kuulu saajan maksettaviksi, vaan koulut tilaavat tarvittavat veistokset. Veistoksia lahjoittavat kouluille muun muassa vanhempainyhdistykset, paikalliset Lions-klubit ja kyläyhdistykset tai paikalliset yritykset 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan