Siirry sisältöön

Kouludemokratiaa kaikille

Hyvä koulu valmentaa lapset ja nuoret aktiivisiksi toimijoiksi elämässään ja yhteiskunnassa. Kouludemokratia toteutuu laadukkaassa oppilas- ja opiskelijakuntatoiminnassa. Myös Luokkavaltuusto on tapa oppia vaikuttamista ja vastuunkantoa valinnoista.

Oppilaskunta yhdistää ja vaikuttaa

Oppilaskunta on koulun oppilaiden oma yhteisö ja koko organisaation tuki. Oppilaskunta on yhtä kuin kaikki koulun oppilaat. Oppilaskunnan kautta oppilaiden on mahdollista saada äänensä kuuluviin heitä koskevissa asioissa ja vaikuttaa kouluyhteisönsä kehittämiseen. Oppilaskunta on lakisääteinen koulujen osallisuusrakenne, joka on tärkeässä roolissa hyvinvoinnin edistämisessä.

Oma Oppilaskunta on oppilaskuntia ohjaaville opettajille suunnattu tukipalvelu, josta löytyy koottuna materiaalia ja menetelmiä oppilaskuntatoiminnan tueksi ja inspiraatioksi. Materiaali on jaoteltuna eri toiminta-alueiden alle. Tutustu Omaan Oppilaskuntaan

Siirry omaoppilaskunta.fi palveluun!

Siirry sivulle

Oppilaskuntatoiminnan ohjaajan oppaassa pohditaan oppilaskunnan ohjaajan tehtäviä, oppilaskunnan hallituksen valintaa ja hallituksen tehtäviä oppilaskunnan edustajina. Lopuksi oppaassa on esimerkkejä, joita ohjaaja voi hyödyntää toimintaa ohjatessaan. Lukuihin on koottu ohjaajalle pohdittavaksi oleellisia näkökulmia ja kysymyksiä. Lataa kirja alta ja lue lisää.

Oppilaskuntatoiminnan ohjaajan opas

Luokkavaltuustossa päätetään yhdessä

Taitoja oppii tekemällä ja harjoittelemalla säännöllisesti. Myös osallistuminen ja vaikuttaminen vaativat harjoittelua. Koulu on tähän erinomainen paikka, sillä se tarjoaa monia käytännön osallistumisen paikkoja.

Luokkavaltuustossa opettaja ja oppilaat kokoontuvat kerran viikossa keskustelemaan yhdessä menneestä ja tulevasta koulunkäynnistä sekä tekevät yhteistyötä koskevia päätöksiä. Oppilaat pääsevät luokkavaltuuston avulla harjaannuttamaan demokratiataitojaan, mm. vuorovaikutusta, yhteistyötä ja vaikuttamista.

Luokkavaltuusto – Opas kouludemokratian edistämiseen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan