Siirry sisältöön

Luokkavaltuusto – Opas kouludemokratian edistämiseen

Luokkavaltuusto on perusopetuksen opetussuunnitelmaa tukeva toimintamalli, jolla oppilaita voidaan osallistaa kouluyhteisön ja oman luokkansa toimintaan. Oppaassa kuvataan mallin toteuttamista, millaisia asioita on otettava huomioon ja mitä onnistunut toiminta edellyttää.

Taitoja oppii tekemällä ja harjoittelemalla säännöllisesti. Myös osallistuminen ja vaikuttaminen vaativat harjoittelua. Koulu on tähän erinomainen paikka, sillä se tarjoaa monia käytännön osallistumisen paikkoja.

Luokkavaltuustossa opettaja ja oppilaat kokoontuvat kerran viikossa keskustelemaan yhdessä menneestä ja tulevasta koulunkäynnistä sekä tekevät yhteistyötä koskevia päätöksiä. Oppilaat pääsevät luokkavaltuuston avulla harjaannuttamaan demokratiataitojaan, mm. vuorovaikutusta, yhteistyötä ja vaikuttamista.

Luokkavaltuustotoiminta tukee peruskoulun opetussuunnitelman perusteiden toteuttamista niin yksittäisten oppiaineiden kuin laaja-alaisen osaamisen taitojen osalta. Malli on pilotoitu Lohikosken koululla syksyllä 2019.

Tutustu Luokkavaltuusto: Opas kouludemokratian edistämiseen -teokseen (pdf).
Halutessasi voit tilata oppaan painetun version osoitteesta opinkirjo@opinkirjo.fi.

Alta löydät käytännön luokkavaltuustotoimintaa helpottavia, oppaassa esiteltyjä lisämateriaaleja sekä harjoituksia, joiden avulla voidaan kehittää oppilaiden vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Tutustu ja tulosta itsellesi käyttöön!

Aloitelomakepohja oppilaille (pdf)

Arviointilomakepohja oppilaille (pdf)

Harjoituksia vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista (pdf)

Pöytäkirjapohja (pdf)

Roolikortit oppilaille (pdf)

Luokkavaltuuston esittely 2020 (pdf)

Video luokkavaltuustokokouksen kulusta 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan