Siirry sisältöön

Nuorten parlamentti

Nuorten parlamentti on tarkoitettu kaikille peruskoulun yläluokkien oppilaille. Toimintaan osallistutaan ensisijaisesti koulun kerhona, oppilaskuntana tai muuna aikuisen ohjaamana ryhmänä.

 

Nuorten parlamentin toiminta

Toiminnan tavoitteena on tukea lasten ja nuorten osallistumista ja vaikuttamista heille mielekkäisiin asioihin. (vrt. Nuorisolaki 8§)

Kerhotoiminta

Nuorten parlamentti -toiminnan ytimen muodostavat parlamenttikerhot. Kerhoissa tutustutaan demokratian avainkysymyksiin, ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin yleisesti.

Vuosittain järjestetään kerhoille tarkoitettu kerholaistilaisuus ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta teemasta.

Nuorten parlamentissa järjestetään säännöllisesti kerholaistilaisuuksia ja julkaistaan materiaalia toiminnan tueksi.

Istunto

Toiminta huipentuu joka toinen vuosi järjestettävään Nuorten parlamentin täysistuntoon eduskunnassa. Silloin kansanedustajat luovuttavat paikkansa 199 oppilasedustajalle. Vain eduskunnan puhemies säilyttää paikkansa. Nuorten suulliset kysymyksen valtioneuvoston jäsenille koskevat laajasti yhteiskunnan eri alueita, kuten opetusta ja koulutusta, työllistymistä, ympäristöteemoja, turvallisuuskysymyksiä ja ihmisoikeuksia.

Nuorten parlamentti kokoontui 12.4.2024. Päivän aikana Nuorten ääni -toimitus raportoi tapahtumista Nuorten parlamentti -blogissa. Istunto on taltioitu Yle-areenassa.

Koonti Nuorten parlamenttiin 2024 saapuneista kysymyksistä

 

Brief in English 

 Liity mukaan

Haluatko saada tietoa Opinkirjon osallisuus- ja demokratiakasvatustoiminnoista? Lisää itsesi (nimi, koulun nimi ja sähköpostiosoite) oheisen linkin kautta listalle: bit.ly/demolista

Rekisteriseloste(PDF)

Kuvalähde: eduskunta

 

Yhteystieto

Tiina Karhuvirta  Erityisasiantuntija, FM 050 515 0017 etunimi.sukunimi@opinkirjo.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan