Siirry sisältöön

Tervetuloa järjestämään dialogeja tulevaisuuden koulusta

Hienoa että olet mukana järjestämässä dialogeja tulevaisuuden koulusta! Tältä sivulta löydät ohjeita ja vinkkejä keskustelun järjestämiseen. Hyödynnä niitä ja muokkaa sinulle sopiviksi.

 

Tällä sivulla

  1. Aikataulu
  2. Kohderyhmä, kutsutavat ja kutsuaikataulu
  3. Kutsupohjat teemoittain keskustelijoiden kutsumiseen
  4. Ohjeistus kirjurille ja sanoitus kirjaamisesta
  5. Materiaalipaketti keskustelunjärjestäjälle
  6. Vinkkejä dialogin etäfasilitointiin
  7. Erätauon keskustelun ohjauskortit ja rakentavan keskustelun pelisäännöt
  8. Muita vinkkejä
  9. Haastekutsu

1) Aikataulu

Webinaari dialogien järjestäjille 15.9.

Dialogit – Voit järjestää dialogin milloin tahansa elo–lokakuun aikana. Valitse dialogin teemaksi jokin Opinkirjon esille nostamista tulevaisuuden kouluun liittyvistä aiheista. Voit myös järjestää useampia dialogeja ja käsitellä niissä eri aiheita.

Kutsut ja kirjuri

Viimeistään neljä viikkoa ennen päättämääsi dialogipäivää

  • käynnistä osallistujien kutsuminen
  • pyydä keskusteluun kirjuri.

Yhteenveto

Täytä yhteenvetolomake (linkki poistettu käytöstä) välittömästi pitämäsi dialogin jälkeen sekä palauta kirjurin tuottama dokumentti. Lomakkeella kysytään keskustelijoista muutamia taustatietoja, esimerkiksi keskustelijoiden ikää. Voit vastata niihin kohtiin oman arviosi mukaan. Yhteenvetolomakkeiden palautuksen määräaika on 31.10. Sen jälkeen tulleita muistiinpanoja emme pysty ottamaan huomioon dialogien pohjalta kirjoitettavassa yhteenvedossa.

2) Kohderyhmä, kutsutavat ja aikataulu

Keitä haluat kutsua keskusteluusi? Kohderyhmä voi olla oman organisaatiosi sisäinen, verkosto tai koostua laajasti eri ryhmistä. Mieti, minkä kohderyhmän kanssa juuri sinulla on tarve syventää yhteistä ymmärrystä koulun ja koulutuksen tulevaisuudesta.

Suosittelemme, että keskusteluun osallistuu 3–8 (etänä) tai 3–12 (kasvokkain) henkilöä. Emme suosittele hybridikeskustelua sen haastavuuden takia. Keskustelun pituuden toivomme olevan 2–3 tuntia riippuen myös ryhmän koosta.

Kutsuminen on hyvä aloittaa heti ja siihen kannattaa käyttää kaikkia niitä kanavia, joita käytössäsi on (sähköposti, somekanavat, uutiskirjeet jne.). Mitä henkilökohtaisempaa kutsuminen on, sitä varmemmin saat keskustelijat paikalle.

Jos käytät kutsupohjiamme, voit muokata niitä vapaasti. Muista kuitenkin pitää keskustelun tavoite kaikille kutsutuille samana, jotta kaikki tulevat keskustelemaan samasta aiheesta.

Kutsut kannattaa tehdä heti. Ilmoittautumisen voi ottaa vastaan joko ilmoittautumislinkillä tai pyytämällä ilmoittautumiset esimerkiksi sähköpostiin. Viimeiseksi ilmoittautumispäiväksi kutsuun kannattaa laittaa päivä vähintään viisi päivää ennen keskustelua. Näin saat käsityksen siitä, pitäisikö vielä tehdä lisäkutsuja esimerkiksi muistutuskutsulla tai soittamalla tai laajentamalla kutsuttavien joukkoa.

Ilmoittautuneille kannattaa myös lähettää vahvistusviesti, jossa on tarkempi ohjeistus ja pyyntö ilmoittaa, mikäli ei jostain syystä pääsekään mukaan.

Halutessasi voit lisätä kutsuun linkin dialogeista kertovalle Opinkirjon verkkosivulle.

Kutsuminen kannattaa tehdä huolellisesti, sillä kutsu virittää tasavertaiseen keskusteluun jo ennen paikalle saapumista. Kutsumisesta voit lukea tarkemmin Erätauko-säätiön sivulta.

3) Kutsupohjat keskustelijoiden kutsumiseen

Voit muokata kohderyhmääsi innostavan kutsun käyttämällä valmista pohjaa. Alla on linkit kutsuviestien muokattaviin pohjiin (word-tiedostoja).

4) Ohjeistus kirjurille ja sanoitus kirjaamisesta

  • Pyydä kirjuria kirjaamaan keskustelu mahdollisimman tarkasti ja puhujien lauseita käyttäen ilman tulkintaa ja siten, ettei kenenkään nimeä kirjata ylös. Kirjaajan ei kannata välittää kirjoitusvirheistä, pääasia on, että hän kirjoittaa mahdollisimman täydellisesti sen, mitä puhutaan.
  • Sopikaa kirjurin kanssa, kumpi kertoo, mihin kirjausta käytetään. Tässä valmis sanoitus: Dialogien kirjausten pohjalta tehdään yhteenveto siitä, millaisia ajatuksia keskustelussa käsiteltävät koulutuksen ja koulun tulevaisuuteen liittyvät teemat herättävät, millaisia merkityksiä niihin liittyy ja millaista koulutuksen tulevaisuutta halutaan rakentaa. Yhteenveto julkaistaan kaikkien käyttöön Opinkirjon verkkosivuilla ja siitä tuotetaan julkaisu, jota jaetaan opetusalan Educa-messuilla. Kenenkään henkilöllisyys ei tule käymään ilmi kirjauksista tai yhteenvedosta.

 5) Materiaalipaketti keskustelunjärjestäjälle

Jokaisesta aiheesta julkaistaan aiheeseen virittelevä alustusteksti, jota voit hyödyntää tilaisuudessasi tai ennen sitä. Linkki teksteihin ilmestyy tälle sivulle viimeistään viikkoa ennen Opinkirjon virallista dialogipäivää.

Arvoihin liittyvän keskustelun pohjaksi olemme lisäksi koonneet luettelon arvoista, joille nykyinen peruskoulun opetussuunnitelma perustuu. Kokosimme kuvaksi tulkinnan siitä, millaisia ihmisiä koulun halutaan kasvattavan.

Alustusten aiheet ja ilmestymispäivät

Neliönmuotoinen kuva sopii Facebookiin ja Instagramiin, vaakakuva Twitteriin. Pikkukuvista näet, miltä kuva näyttää. Tekstilinkeistä saat ladattua somekäyttöön sopivan kokoiset kuvat.

Yleinen kutsu keskusteluun:

kuva1-1200x1200px

kuva1-1200x675px

Kun keskustelun teemana on koulun arvopohja

kuva2-1200x1200px

kuva2-1200x675px

Kun keskustelun teemana on kouluhyvinvointi

kuva3-1200x1200px

kuva3-1200x675px

Kun keskustelun teemana ovat tulevaisuuden koulun tehtävät

kuva4-1200x1200px

kuva4-1200x675px

6) Vinkkejä dialogin etäfasilitointiin

Dialogiakatemian artikkelissa kerrotaan mitä on hyvä ottaa huomioon, kun järjestää dialogin etänä.

7) Keskustelun ohjauskortit ja rakentavan keskustelun pelisäännöt

8) Muita vinkkejä

  • Muistathan kokeilla ennakkoon käyttämääsi etäkeskustelualustaa. Kasvokkain keskustelussa varmista, että keskusteluun varattu tila on rauhallinen ja saat tuolit rinkiin ja tekniikka mahdollisen alustuksen näyttämistä varten toimii.
  • Hyvä dialogi mahdollistuu, kun ryhmässä on 3–8 keskustelijaa etänä tai 3–12 keskustelijaa kasvokkain sekä keskustelun vetäjä ja kirjuri.
  • Keskustelu synnyttää todennäköisesti lisää ymmärrystä aiheesta kaikille osallistujille. Oppi kannattaa hyödyntää myös omassa toiminnassanne. Lisätietoa vaikuttavuudesta Erätauon sivustolla.
  • Somettaessasi käytäthän aihetunnistetta #DialogitTulevaisuudenKoulusta

Bonuksena haastekutsu

Jos haluat haastaa omia tai organisaatiosi verkostoja, kumppaneita tai muita mukaan, olemme tehneet valmiin haasteviestin (word) esimerkiksi sähköpostitse levitettäväksi.

Lämmin kiitos, että olet mukana dialogeissa tulevaisuuden koulusta. Sinua tarvitaan!

Yhteystieto

Tiina Karhuvirta  Erityisasiantuntija, FM 050 515 0017 etunimi.sukunimi@opinkirjo.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan