Siirry sisältöön

Dialogisarja tulevaisuuden koulusta

Kehittämiskeskus Opinkirjo järjestää tänä syksynä dialogien sarjan, jossa tulevaisuuden koulua tarkastellaan kolmen teeman kautta. Keskusteluja käydään viikoilla 39, 41 ja 43. Kustakin teemasta julkaistaan asiantuntijan alustus, joka toimii keskustelun virittäjänä. Dialogien kirjausten pohjalta tehdään yhteenveto, jonka Opinkirjo julkaisee tammikuussa. Julkaisu tulee jakoon opetusalan Educa-messuille.

Millaisille arvoille haluamme perustaa tulevaisuuden koulun ja millaisia arvoja koulutuksen kautta edistää?  Mikä edistää hyvinvointia koulussa, ja mitä esteitä sille on?  Mitä taitoja tarvitaan ja miten koulun tulisi järjestyä, jotta oppijat saisivat valmiuksia maailman muuttamiseen?

Tulevaisuuden koulu -dialogit tarjoavat mahdollisuuden kokoontua käsittelemään rakentavasti koulun ja koulutuksen tulevaisuutta koskevia kysymyksiä ja jakamaan kokemuksia ja ajatuksia aiheesta. Keskustelujen tavoitteena on herättää keskustelua kouluhyvinvoinnista, koulun tulevaisuuden suunnasta ja tehtävistä sekä koulutuksen perustana olevista arvoista.

Kutsumme keskusteluihin mukaan koulusta ja koulutuksesta ja niiden tulevaisuudesta kiinnostuneita.

Olet tervetullut osallistumaan keskusteluun meidän kanssamme tai järjestämään oman dialogin meidän aiheistamme. Lue alta lisää ja ilmoittaudu!

Keskustelujen aiheet

Millaisia arvoja tulevaisuuden koulussa halutaan edistää ja millaista tulevaisuutta sitä kautta rakentaa?
27.9.2022 klo 13.30 – 16.00

Keskustelun tavoitteena on puhua siitä, millaisille arvoille haluamme perustaa tulevaisuuden koulun, millaisia arvoja halutaan edistää ja millaista tulevaisuutta niiden kautta rakentaa. Mitä pidämme hyvänä, tavoiteltavana ja arvokkaana?

Hyvinvoiva kouluyhteisö, hyvinvoinnin esteet, hyvinvoinnin edistäminen
12.10.2022 kello 13.30 – 16.00

Keskustelun tavoitteena on ymmärtää paremmin, mitä kullekin merkitsee kouluhyvinvointi ja hyvinvoinnin ja oppimisen suhde.  Mikä edistää hyvinvointia koulussa, ja mitä esteitä sille on nyt? Mitä tulisi tehdä kouluhyvinvoinnin edistämiseksi?

Mitkä ovat koulun tehtävät tulevaisuudessa ja mitä koulun tulisi opettaa?
27.10.2022 kello 16.00 – 18.30

Keskustelussa pohditaan, kokevatko nuoret nyt oppivansa koulussa tietoja ja taitoja, joita he itse pitävät tulevaisuutensa kannalta tärkeänä? Millaiset tiedot ja taidot eivät vanhene? Mitkä ovat koulun tehtävät tulevaisuudessa? Mitä taitoja tarvitaan ja miten koulun tulisi järjestyä, jotta oppijat saisivat valmiuksia maailman muuttamiseen?

Dialogisarjan tavoitteet

  • herättää keskustelua kouluhyvinvoinnista, koulun tulevaisuuden suunnasta ja tehtävistä sekä koulutuksen perustana olevista arvoista
  • lisätä ymmärrystä keskustelujen teemoina olevista kysymyksistä sekä tietoisuutta siitä, millaisia ajatuksia ne erilaisissa ihmisissä herättävät
  • kuulla ja tuoda esille erityisesti nuorten näkemyksiä keskustelujen teemoista
  • viedä dialogisuutta tällaisen kokeilun kautta kouluihin ja antaa keskusteluun osallistuville nuorille omakohtainen kokemus dialogista
  • haastaa kouluja ja muita tahoja käymään dialogeja koulun ja koulutuksen tulevaisuudesta.

Dialogeista kootaan julkaisu

Kokoamme keskusteluissa esiin nousseista teemoista ja ajatuksista julkaisun. Se ilmestyy tammikuussa 2023 Educassa, ja sitä jaetaan kiinnostuneille, päättäjille ja keskusteluihin osallistuneille.

Tule mukaan keskustelemaan

Dialogit järjestetään etänä. Yhteen etädialogiin mahtuu kerralla mukaan kahdeksan ensinnä ilmoittautunutta keskustelijaa. Alla olevasta linkistä voit ilmoittautua mukaan haluaamaasi dialogiin. Lähetämme ilmoittautuneille osallistumislinkin viikkoa ennen dialogia.

Ilmoittautuminen on päättynyt

ilmoittautumisen määräaika / aihe

  • 20.9. koulun arvopohja
  • 5.10. kouluhyvinvointi
  • 20.10. tulevaisuuden koulun tehtävät

…tai järjestä itse dialogi meidän teemoistamme sinulle sopivana ajankohtana

Voit myös itse järjestää dialogin jostakin yllä mainitusta aiheesta omalla työpaikallasi, koulussa, harrastusryhmässä, järjestössä, seurakunnassa, taloyhtiössä tai vaikka ystävien tai tuttavien kesken. Riittää, että saat koolle vähintään kolme keskustelijaa itsesi lisäksi. Myös kirjuri on suositeltavaa hankkia, jotta saatte koottua keskustelustanne muistiinpanot ja toimitettua ne Opinkirjoon viimeistään 31.10. Järjestämme 15.9. klo 15–16 webinaarin, johon voit halutessasi tulla kysymään meiltä dialogien järjestämisestä. Voit ilmoittautua webinaariin samalla, kun ilmoittaudut dialogin järjestäjäksi.

Koska kokoamme kaikista syksyn aikana järjestetyistä tulevaisuuden koulu -teemaisista dialogeista julkaisun, pyydämme sinua tekemään keskusteluista muistiinpanot. Jaamme dialogeista koottua julkaisua tammikuussa opetusalan Educa-messuilla. Lisäksi lähetämme sen päättäjille ja näitä tulevaisuuden koulu -dialogeja vetäneille.

Voit lähettää muistiinpanot dialogistasi meille Opinkirjoon verkkolomakkeella. Saat meiltä linkin lomakkeeseen sen jälkeen, kun olet ilmoittautunut dialogin järjestäjäksi.

Ilmoittauminen  dialogin järjestäjäksi on päättynyt

Materiaalia dialogien vetämiseen

Materiaalisivulta voit ladata materiaaleja dialogin vetämiseen, muun muassa ohjeet dialogin käytännön järjestelyihin sekä valmiit pohjat keskustelijoiden kutsumiseen ja dialogin käsikirjoituksen. 

Voit käyttää esimerkiksi tunnisteita #erätauko #DialogitTulevaisuudenKoulusta

Lisätietoa

tiina.karhuvirta@opinkirjo.fi

eeva.makela@opinkirjo.fi

Tervetuloa mukaan! Sinua tarvitaan!

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan