Opinkirjo järjesti demokratian puolustusdialogin
9.6.2022 klo 13.00 – 15.00
Teams-ympäristössä etänä.
Mitä demokratia merkitsee sinulle? Miten sinä ymmärrät demokratian? Mitä sinä voit tehdä demokratian vahvistamiseksi? Entä yhteisösi? Määrittelevätkö aikuiset lasten ja nuorten roolit demokratiassa? Entä demokratian muodot ja kysymykset lasten ja nuorten osalta?
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt näkyväksi sen, että eläminen demokraattisessa yhteiskunnassa ei ole itsestäänselvyys. Demokratian perusta on sinunkin yhteisöjäsi koskettavassa elämäntavassa, jonka ytimessä ovat vapaus olla oma itsensä ja erilaisten ihmisten yhdenvertaisuus. Pohjimmiltaan demokraattinen elämä perustuu arjen tekoihin niin kotona, työpaikoilla, kouluissa ja harrastuksissa kuin myös kuntien ja valtion hallinnossa sekä eduskunnassa.
Demokratian puolustusdialogit tarjosivat mahdollisuuden kokoontua käsittelemään rakentavasti käsillä olevaa kriisiä ja pohtia keinoja vahvistaa demokratiaa.
Keskustelujen tavoitteena oli ymmärtää paremmin, mitä demokratia kullekin merkitsee. Mikä huolestuttaa ja mitkä asiat luovat luottamusta tässä kriisissä? Mitä voimme tehdä demokratian puolustamiseksi? Mikä saa sinut ja yhteisösi toimimaan demokratian vahvistamiseksi?
Kutsuimme keskusteluun osallisuudesta ja demokratiasta kiinnostuneita.
Keskustelu oli osa Demokratian puolustusdialogeja. Eri puolilla Suomea ja Eurooppaa järjestettiin 28.4 ja 9.6. dialogeja, joissa osallistujat pääsivät käymään monimuotoista keskustelua demokratian puolustamisesta, kuulemaan toistensa näkemyksiä, jakamaan havaintoja ja pohtimaan mitä voimme tehdä demokratian vahvistamiseksi.
Dialogien kirjausten pohjalta tehtiin yhteenveto siitä, kuinka yksilöt ja yhteisöt voivat vahvistaa demokratiaa omalla toiminnallaan sekä miten paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen demokratian puolustaminen kytkeytyvät toisiinsa.
Yhteystieto
Tiina Karhuvirta Erityisasiantuntija, FM 050 515 0017