Kansalliset dialogit
Kehittämiskeskus Opinkirjo on yksi Kansallisten dialogien järjestäjiä. Kansalliset dialogit ovat valtioneuvoston lanseeraamia dialogeja.
Kansalliset dialogit osana yhteiskunnallista vuoropuhelua
Kansalliset dialogit on uudenlainen malli yhteiskunnallisen vuoropuhelun toteuttamiseen kansalaisten, yhteisöjen ja viranomaisten yhteistyönä. Kansallisissa dialogeissa keskustellaan ihmisille ja yhteisöille tärkeistä asioista ja teemoista tavalla, joka vahvistaa osallisuutta ja synnyttää ihmisten kokemuksiin perustuvaa ymmärrystä erilaisista haasteista ja mahdollisuuksista.
Kansallisissa dialogeissa on kyse dialogisten keskusteluiden sarjasta. Keskusteluiden tarkoituksena on rakentaa osallistujien kokemusten kautta ymmärrystä erilaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä, haasteista ja mahdollisuuksista.
Kansallisten dialogien malli ei ole poliittinen prosessi, eikä siinä tavoitella yksimielisyyttä tai tehdä päätöksiä. Tavoitteena on mahdollisimman laaja-alaisen ymmärryksen rakentaminen ihmisten kokemuksista ja käsillä olevista taloudellisista, sosiaalisista ja ekologisista haasteista. Tavoitteena on myös vahvistaa osallisuutta, yhteenkuuluvuutta ja suomalaisten yhteiskunnan muutoskykyä sosiaalisen vuoropuhelun kautta.
Kehittämiskeskus Opinkirjo jatkaa edelleen kansallisten dialogien järjestämistä syksyllä 2024 yhteensä viidellä paikkakunnalla viidellätoista keskustelulla. Mikä tuo meidät yhteen? -teemaiset keskustelut ovat samalla osa Peruskoulun tulevaisuusdialogeja.
Opinkirjo järjesti kaksi Yhdessä ja yksin -dialogia syksyllä 2023.
Kansallisia dialogeja koordinoi #DialogiAkatemia, Erätauko-säätiö, Lastensuojelun Keskusliitto, Sitra, Tuusulan kunta, Valtiovarainministeriö ja Valtioneuvosto.
#KansallisetDialogit #EräTauko