Siirry sisältöön

Nuorten parlamentti

Nuorten parlamentti on tarkoitettu kaikille peruskoulun yläluokkien oppilaille. Toimintaan osallistutaan ensisijaisesti koulun kerhona, oppilaskuntana tai muuna aikuisen ohjaamana ryhmänä.

 

Nuorten parlamentin toiminta

Toiminnan tavoitteena on tukea lasten ja nuorten osallistumista ja vaikuttamista heille mielekkäisiin asioihin. (vrt. Nuorisolaki 8§)

Kerhotoiminta

Nuorten parlamentti -toiminnan ytimen muodostavat parlamenttikerhot. Kerhoissa tutustutaan demokratian avainkysymyksiin, ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin yleisesti.

Vuosittain järjestetään kerhoille tarkoitettu kerholaistilaisuus ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta teemasta.

Nuorten parlamentissa järjestetään säännöllisesti kerholaistilaisuuksia ja julkaistaan materiaalia toiminnan tueksi.

Istunto

Toiminta huipentuu joka toinen vuosi järjestettävään Nuorten parlamentin täysistuntoon eduskunnassa. Silloin kansanedustajat luovuttavat paikkansa 199 oppilasedustajalle. Vain eduskunnan puhemies säilyttää paikkansa. Nuorten suulliset kysymyksen valtioneuvoston jäsenille koskevat laajasti yhteiskunnan eri alueita, kuten opetusta ja koulutusta, työllistymistä, ympäristöteemoja, turvallisuuskysymyksiä ja ihmisoikeuksia.

Nuorten parlamentti kokoontuu eduskunnassa seuraavan kerran keväällä 2020.

 

Nuorten parlamentti -video

 Liity mukaan

Haluatko saada tietoa Opinkirjon osallisuus- ja demokratiakasvatustoiminnoista? Lisää itsesi (nimi, koulun nimi ja sähköpostiosoite) oheisen linkin kautta listalle: bit.ly/demolista

Rekisteriseloste(PDF)

 

Yhteystieto

Tiina Karhuvirta  Erityisasiantuntija, FM 0505150017 etunimi.sukunimi@opinkirjo.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa