Siirry sisältöön

Nuorten parlamentin vaalipiiritilaisuudet 18.-22.3.2024

Nuorten parlamentin oheistapahtumina järjestettiin yhdeksän vaalipiiritapaamista, joista yksi oli kaksikielinen. Keskustelujen tavoitteena oli mahdollistaa nuorten osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun poliittisten päättäjien kanssa.  Nuorilla oli tilaisuus kysyä kansanedustajilta ajankohtaisista nuorten hyvinvointia koskevista teemoista, kansanedustajilla puolestaan mahdollisuus saada tietoa nuorten huolenaiheista.

Tunnin aikana keskusteltiin nuorten hyvinvoinnista oman vaalipiirin alueella ja pohditaan yhdessä, mitä konkreettisia toimia tulisi tehdä hyvinvoinnin säilyttämiseksi ja parantamiseksi.

Keskustelun teemoja olivat esimerkiksi

  • Mitä asioita päättäjän on syytä tietää nuorten mielestä? Mitkä asiat liittyvät hyvinvointiin?
  • Miten nuoret voivat alueellanne? Asiat, jotka ovat hyvin nuorten hyvinvointiin liittyen.
  • Millaisia unelmia ja haaveita nuorilla on?
  • Mikä hämmästyttää alueellanne?
  • Mistä puhutaan liikaa? Mistä puhutaan liian vähän?
  • Mihin asiaan pitää saada muutosta, jotta hyvinvointi lisääntyy?
  • Millaisilla toimenpiteillä muutos voidaan saada aikaan?

Keskustelujen tavoitteena oli , että sen päätteeksi saadaan aikaan esimerkiksi julkilausuma, toimenpide tai muutettava asia. Fasilitaattorit auttavat tässä ja kokoavat keskustelun pääasiat. Koonti julkaistaan Nuorten parlamentin valmistautumismateriaalissa huhtikuun alussa.

Etätapahtumiin ilmoittautui 66 koulua, nuoria arvioitiin olevan mukana melkein 700. Keskusteluihin ilmoittautui 35 kansanedustajaa.  Tapaamisista kaksi on kahden vaalipiirin yhteinen, joten kaikkien manner-Suomen vaalipiirit olivat mukana. Osallistujia oli kaikista manner-Suomen maakunnista.

Keskusteluissa toivottiin, että tällaisia etätapaamisia saisi olla useampia ja pidempiä. Tätä perusteltiin sillä, että nämä ovat tärkeitä asioita, jotka kiinnostavat nuoria. Kansanedustajat puolestaan saavat tietoa aivan tavallisen nuoren arkisistakin huolenaiheista oman vaalipiirinsä alueella.

Kysymyksissä ja keskusteluissa tuli hyvin ilmi se, miten merkittävää nuorten mielestä harrastukset ovat, kun he miettivät omaa hyvinvointiaan. Lisäksi puhuttiin myös koulun merkityksestä, palvelujen saatavuudesta ja kaikenpuolisesta syrjimättömyydestä. Koulun osalta puhuttiin myös siitä, miten tärkeää on, että nuorilla on saatavilla tukea matalalla kynnyksellä esimerkiksi nuorisotyöllisin menetelmin. Kouluissa olevat nuorisotyöntekijät koettiin hyviksi. Myös päihteiden saatavuus entistä nuorempien keskuudessa oli huomattu.

vaalipiiritilaisuuksien koonti_26032024

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan