Siirry sisältöön

Tiedelukutaitoa ja tutkimustaitoja

Opinkirjon tuottamat tiedelukutaidon ja tutkimuksen tekemisen kurssit johdattelevat tieteeseen ja oman tutkimuksen tekoon.

Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssi tutustuttaa tieteen tekemiseen ja yliopisto-opiskeluun

Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssi on kaikille avoin ja maksuton MOOC-kurssi, jonka voi suorittaa omaan tahtiin missä ja milloin vain.

Tiedelukutaidon perusteet

Kurssista saa 2 op, jotka voi myöhemmin lukea hyväksi yliopisto-opintoihin tai käyttää lukio-opintoihin (edellyttää oman lukion hyväksyntää). Kurssin ovat tuottaneet yhteistyössä Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Helsingin yliopisto.

Kurssilla opiskelijat

  • saavat tietoa korkeakoulumaailmasta ja -opiskelusta
  • saavat vinkkejä tiedon hakuun ja tiedon visuaaliseen esittämiseen
  • tutustuvat tieteellisen artikkelin rakenteeseen ja harjoittelevat tieteellisen tekstin lukemista
  • oppivat viittaamaan lähteisiin ja tekemään oikeaoppisen lähdeluettelon
  • oppivat, miten tieteellinen tieto syntyy: tutustuvat tieteen tekemisen periaatteisiin, tieteellisen kirjoittamisen käytäntöihin ja tieteelliseen julkaisuprosessiin
  • pääsevät tutustumaan eri alojen opiskelijoihin sekä tutkijoihin ja heidän työhönsä. Kurssialustalla on opiskelijoiden ja tutkijoiden kuvaamia videoita, joissa esimerkiksi tutkijat kertovat, millainen heidän työpäivänsä on.

Kurssi esittelee monipuolisesti eri aloja. Kurssipalautteen mukaan enemmän kuin kolme neljästä kurssilaisesta kertookin tutustuneensa kurssilla uusiin aloihin.

Mitä hyötyä kurssista on?

Kurssin käyneet kertovat saaneensa apua kirjoituksiin ja pääsykokeisiin valmistautumiseen sekä valmennusta korkeakouluopintoihin. Kurssi kehittää myös kriittistä lukutaitoa, josta on hyötyä esim. netin informaatiovirrassa surffatessa.

Kurssi on saanut kiitosta

Palautteen perusteella kurssista on pidetty. Moni on tykännyt erityisesti kurssin tutkijavideoista.

Kurssin sisältöjä kirjoittamassa on ollut eri alojen asiantuntijoita eri yliopistoista. Ne ovat saaneet kiitosta selkeydestään ja kiinnostavuudestaan: ne eivät kuulemma maistu puulta. Kurssin tekstit voi myös kuunnella.

Kurssilla on erilaisia tehtäviä: esim. monivalintoja, pohdintatehtäviä ja tiedonhakua. Osa tehtävistä perustuu kurssin tekstiin, osa muualta verkosta löytyviin aineistoihin, esim. tieteellisiin teksteihin.

Kurssilaiset ovat pitäneet tehtävien monipuolisuudesta ja siitä, että oikeat vastaukset saa heti näkyviin. Monesta on ollut myös mukava lukea muiden kurssilaisten vastauksia.

Kurssisuorituksen saamiseksi vähintään 90 % tehtävistä pitää tehdä, mutta kaikkien ei tarvitse mennä oikein. Hyväksyttyyn suoritukseen riittää, että saa puolet kurssin maksimipisteistä.

Tutkimuksen tekemisen perusteet ohjaa oman tutkimuksen aloittamisessa

Kun tieteen tekeminen on teoriassa tuttua, Opinkirjon materiaalikokonaisuus Tutkimuksen tekemisen perusteet ohjaa eteenpäin kokeilemaan oman tutkimuksen tekoa.

Tutkimuksen tekemisen perusteet -materiaalikokonaisuus on suunniteltu soveltuvaksi Lukion opetussuunnitelmaperusteiden (2015; 2019) teemaopintojen kurssiksi (TO2) tai tiedeopetuksen moduuliksi (1-3 opintopistettä). Tehtäviä ja sisältöjä voi käyttää myös muilla lukion kursseilla tai opintojaksoilla.

Lukion tiedeopetus: Tutkimuksen tekemisen perusteet

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan