demokratiakasvatus
-
Nuorten parlamentin täysistunto järjestetään 20.3.2026
Nuorten parlamentin täysistunto järjestetään keväällä 2026 maaliskuussa. Eduskunnan puhemies kutsuu yläkoulut istuntoon syksyllä lähetettävällä kirjeellä. …
-
Kuka saa osallistua? Osallisuuden jakautuminen ja demokratiavaje
Mitä osallisuus oikeastaan tarkoittaa, ja kenellä on todellisia mahdollisuuksia osallistua?
-
Haluatko tehdä yhteiskuntaopin tunneista entistä merkityksellisempiä?
Materiaalit on toteutettu Eduskunnan ja Opinkirjon yhteistyönä ja ne ovat osa Nuorten parlamentti -toimintaa.
-
Amidemo lähetti kansanedustajille viestin: Nuoret ovat Suomen tulevaisuus
Päivän aikana puhuttiin demokratiasta, yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja siitä, miksi nuorten kannattaa osallistua ja vaikuttaa ja miten se on mahdollista myös ammatillisten opintojen aikana.
-
Osallisuuden vahvistajat puhuvat tekoälystä
Osallisuuden vahvistajat -verkoston etätapaaminen on maanantaina 10.3.2025 klo 14.00-15.30.
-
Amidemo – amisten ääni on tärkeä
Satakunta ammatillista opiskelijaa kokoontuu maaliskuussa Eduskunnan Pikkuparlamenttiin tutkailemaan yhteiskunnallista vaikuttamista.
-
Opinkirjon lausunto Demokratiaohjelmasta
Kehittämiskeskus Opinkirjo koosti lausuntonsa luonnoksesta valtioneuvoston periaatepäätökseksi kansallisesta ohjelmasta demokratian ja osallistumisen edistämiseksi (demokratiaohjelma) kuunnellen Opinkirjon aloiteryhmäläisiä.
-
Nuorten parlamentti on osa koulujen demokratiakasvatusta
Nuorten parlamentin useita kuukausia kestänyt valmistelutyö huipentui 12.4.2024 Eduskuntatalossa.
-
Nuorten parlamentti kokoontuu Eduskuntatalossa perjantaina 12.4.
Nuoria ja päättäjiä yhteen kokoava Nuorten parlamentti järjestetään 12. huhtikuuta. Tapahtuma pidetään paikan päällä Eduskuntatalossa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018. Nuorten parlamentin istuntopäivään osallistuu lähes 350 nuorta eri puolilta Suomea, joista 199 toimii oppilasedustajana ja noin 150 toimittajaoppilaana. Kansanedustajia on kutsuttu osallistumaan päivän tapahtumiin.
-
Osallisuuden edistämistä ja demokratiakasvatusta toteuttamassa
Suoritin ensimmäisen korkeakouluharjoitteluni Kehittämiskeskus Opinkirjolla helmi-maaliskuussa 2024. Opiskelen yhteiskuntapolitiikan ja sukupuolentutkimuksen maisterin tutkintoja Helsingin yliopistossa, ja harjoittelu kuuluu osaksi yhteiskuntapolitiikan maisteriopintojani. Harjoittelujakson tavoitteena on kehittää asiantuntijaosaamista, pohtia asiantuntijaidentiteettiä, soveltaa tieteenalakohtaista tietoa, hahmottaa potentiaalisia urapolkuja ja verkostoitua.