Nuorten parlamentti on osa koulujen demokratiakasvatusta
Nuorten parlamentin useita kuukausia kestänyt valmistelutyö huipentui 12.4.2024 Eduskuntatalossa.
Valmistautumista varten julkaistiin materiaali https://opinkirjo.fi/nuorten-parlamentti-valmistautuminen-istuntoon-2024/, jossa oli valmistautumisvinkkejä oppilasedustajille ja toimittajaoppilaille. Materiaalissa oli ideoita myös siihen, miten koko koulu voi seurata istuntopäivää.
Eduskuntataloon kokoontui noin 350 nuorta ja 150 opettajaa. Osa nuorista toimi oppilasedustajina ja osa toimittajaoppilaina. Osallistuvia kouluja oli 149 ja näissä kouluissa järjestettiin erilaisia yhteiskunnallisten asioiden seuraamiseen liittyviä tilaisuuksia siten, että osallistujamäärä kohosi lähes 72 000 nuoreen.
Päivän aikana järjestetyissä valiokuntatilaisuuksissa käytiin keskustelua seuraavista aiheista:
- Suuri valiokunta: EU:n laajentuminen: jäsenyyden kriteerit, laajentumisen vaikutukset Suomeen ja EU:hun, sekä Turkin jäsenyysprosessi.
- Sivistysvaliokunta: Oppimisen edellytykset, koulukiusaaminen, syrjintä, kännyköiden käyttö, digitaaliset oppimisvälineet ja tekoäly.
- Ulkoasiainvaliokunta: YK:n ”Nuoret, rauha ja turvallisuus” päätöslauselma ja nuorten rooli konfliktien ratkaisussa ja ehkäisemisessä.
- Tulevaisuusvaliokunta: Sosiaalinen media, sen vaikutus nuorten hyvinvointiin ja poliittiseen toimintaan.
- Ympäristövaliokunta: Suomen ilmastopolitiikka ja päästövähennystavoitteet.
- Liikenne- ja viestintävaliokunta: Mikroliikkumisen turvallisuus erityisesti sähköpotkulautojen näkökulmasta.
Nuorten ääni -toimitus raportoi päivän tapahtumista mediaan, eduskunnan sivuille ja Opinkirjon ylläpitämällä blogipalstalle http://nuortenparlamentti.blogspot.com.
Istunnosta julkaistiin Nuorten parlamentti 2024 pöytäkirja,joka lähetettiin valtioneuvostolle tiedoksi eduskunnan puhemiehen pyynnöstä. Kaikista saapuneista kysymyksistä kirjoitettiin Koonti Nuorten parlamenttiin saapuneista kysymyksistä 2024, joka on jaettu yhdessä pöytäkirjan kanssa myös kansanedustajille. Pöytäkirja ja kysymyskoonti on toimitettu myös Lapsiasiavaltuutetun toimistoon, Valtion nuorisoneuvostolle, Nuvalle, Suomen lukiolaisten liitolle, Sakki ry:lle ja Osku ry:lle.
Lukuvuoden 2024-2025 toiminnasta tiedotetaan myöhemmin.
Nuorten parlamentti -toimintaa järjestävät eduskunta ja Kehittämiskeskus Opinkirjo yhteistyössä.
Kuva: Kimmo Brandt / Eduskunta
Muokattu 21.5.2024. Lisätty valiokuntien aiheet