Siirry sisältöön

Opettajuuden ydin on uusin määrittyvä kasvattajuus

Opinkirjo toteutti kumppaneineen Educa2024:ssa dialogitilaisuuden NYT KUOHUU! Mihin opettajuus on menossa? Paikalla 26.1.2024 oli noin 90 henkilöä, opettajia ja muita opetusalan asiantuntijoita.

Osallistujat kävivät dialogia siitä, mikä on opettajuuden ytimessä 2040-luvulla.

Dialogien sanoma oli selvä: Opettajuus on kasvattajan professio. Tulevaisuuden opettaja on:

  1. Kokonaisvaltainen kasvattaja: Tulevaisuuden opettaja ymmärtää ja kunnioittaa kasvatusvastuunsa merkitystä. Hän on enemmän, kuin tiedon ja taitojen opettaja: Hän on mukana oppijoiden henkilökohtaisessa ja emotionaalisessa kehityksessä.
  2. Tulevaisuudensuunnittelun ohjaaja ja tukija: Opettaja kykenee tukemaan nuoria heidän tulevaisuuspäätöksissään, auttaa näkemään moninaiset mahdollisuudet ja ohjaa valintojen tekemisessä.
  3. Reflektoiva ja itseään kehittävä ammattilainen: Opettaja kehittää ja reflektoi omaa osaamistaan ja toimintaansa. Hän on avoin uusille opetusmenetelmille ja jatkuvalle oppimiselle.
  4. Yhteisöllisyyden ja yksilöllisyyden tasapainottaja: Opettaja luo oppimiselle ilmapiirin, jossa jokainen oppilas tuntee itsensä arvostetuksi ja kuulluksi. Samalla hän tunnistaa ja arvostaa jokaisen oppijan yksilöllisyyttä.
  5. Dialogin ja kohtaamisen taitaja: Opettaja kehittää omia kommunikointi- ja vuorovaikutustaitojaan. Hän pystyy rakentamaan merkityksellisiä suhteita oppilaisiin ja luomaan turvallisen ilmapiirin, jossa oppiminen ja kasvu voi tapahtua. On tärkeää, että opettajat ovat oppijoille esikuvia ja mentoreita, jotka ohjaavat sekä akateemisessa osaamisessa että henkilökohtaisessa kasvussa.
  6. Resilienssin ja elämäntaitojen opettaja: Opettajan rooliin kuuluu resilienssin ja elämäntaitojen opettaminen, jotta oppijat pystyvät kohtaamaan tulevaisuuden haasteet ja menestymään muuttuvassa maailmassa.

Keskusteluissa korostuivat myös yhteistyö lasten huoltajien kanssa ja digitaalisten teknologioiden hyödyntäminen kasvatustehtävän onnistumiseksi.

Miten teemme yhteiskuntana todeksi nämä opettajien haaveet tulevaisuuden opettajuudesta?

Kuvassa tilaisuuden hissipuhujat lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, YK:n nuorisodelegaatti Paula Pättikangas, presidentti Tarja Halonen, kehityspäällikkö Tarja Tuomainen ja toiminnanjohtaja Minna Riikka Järvinen.

Tulokset kokosi Minna Riikka Järvinen, apunaan ChatGPT4.

Kuva: Heikki Kantonen

Lue lisää Opinkirjon dialogeista. 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan