Siirry sisältöön

Pidetään huolta koulumatkojen turvallisuudesta – lasta kuunnellen

Koulumatkaliikenteen arki on hyvin erilaista eri puolilla Suomea. Maaseutupaikkakunnalla lapsi saattaa joutua kulkemaan koulumatkansa vilkasliikenteisen maantien piennarta pitkin kävellen. Kaupungissa vanhempaa huolettaa lapsen selviäminen turvallisesti kouluun liikenneviidakossa, jossa aikuisenkin huomiokyky joutuu koetukselle pyörien, sähköpotkulautojen, autojen, bussien ja ratikoiden vilinässä.  

Turvallinen liikennekäyttäytyminen on monen asian summa. Kun naperot opettelevat toimimaan liikenteessä jalankulkijoina, pyöräilijöinä tai skuuttien kanssa ajelijoina, me kasvattajat olemme malleja, nuorisoidolit esikuvia ja kaverit vertaisia. Sitten yhtäkkiä naperosta kasvaakin teini, joka lähtee harrastuksiin mopolla muun ajoneuvoliikenteen sekaan. Siinä vaiheessa toivoisi, että liikennetaidot ja harkintakyky olisivat kehittyneet ja meno turvallista. Liikennekasvatus ja -turvallisuus ovat niitä asioita, joita tulee pitää keskustelussa kotona ja koulussa koko lapsen koulupolun ajan.  

Uusi vanhempainiltamalli, jossa lasten ääni ja kokemukset nostetaan keskiöön 

Vuosittainen Liikenneturvallisuusviikko keskittyy tänä vuonna erityisesti koulumatkan turvallisuuteen. Liikenneturvan sivustolla on monenlaisia materiaaleja ja hyviä opetusvinkkejä kouluille. Materiaalit ohjaavat huomiomaan kasvatuksen ikätasoisesti, monipuolisesti ja kautta vuoden toteutuvaksi.   

Tänä vuonna Suomen Vanhempainliitto ja Opinkirjo päättivät osallistua Liikenneturvallisuusviikon viettoon tuottamalla vanhempainiltoihin toimintamallin, jonka avulla lapset, nuoret vanhemmat ja koko kouluyhteisö voivat yhdessä pohtia omaan koulumatkaan ja koulukuljetuksiin liittyviä kysymyksiä. Lähdimme liikkeelle siitä, että liikennekasvatuksessakin kannattaa herkällä korvalla kuunnella lapsia ja nuoria.

Lapsi on oman liikkumisensa paras asiantuntija

Mielestämme he ovat oman koulumatkansa parhaita asiantuntijoita. Koulumatkan ”omistajina” lapset ja nuoret tietävät, mistä he oikaisevat, mikä koulumatkassa tuntuu vaaralliselta tai harmittavalta, onko matkanteko kaikille mukavaa ja turvallista, onko jokin alikulku pelottava, likainen tai pimeä, näkyykö jossain puistossa turvattomuuden tunnetta aiheuttavia aikuisia tai mitkä asiat matkan varrella ovat iloisia, kauniita ja hauskoja. 

Puhutaan koulumatkojen liikenneturvallisuudesta -vanhempainiltamallin tavoitteena on käydä keskustelua koulumatkojen liikenneturvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Keskustelun voi hyvin laajentaa koulumatkojen turvallisuuteen yleisesti, jos koulussa tai kodeissa on noussut esiin huoli esimerkiksi koulumatkoilla tapahtuvasta kiusaamisesta.

Vanhempainliitto ja Opinkirjo jatkavat koulumatkateeman käsittelyä myös Lapsen oikeuksien viikolla 14.-20.11.. Silloin on teemana lapsen oikeus turvallisuuteen ja keskustelemme lahtelaisten oppilaiden kanssa koulumatkojen turvallisuudesta. Seuraa viestintäämme, niin saat tietää kootut palat näissä Skididialogi-tilaisuuksissa syntyneistä oivalluksista. 

Teksti on julkaistu myös Suomen vanhempainliiton sivuilla.

Kirjoittajat:
Tiina Karhuvirta työskentelee Kehittämiskeskus Opinkirjossa erityisasiantuntijana.  

Anri Leveelahti työskentelee järjestötoiminnan asiantuntijana Suomen Vanhempainliitossa.    

 

#liikenneturvallisuusviikko 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan