Siirry sisältöön

Kamppailusta epäoikeudenmukaisuutta vastaan, rehtiyden ja ystävällisyyden puolesta!

 

Kun Hymy ja Hyvän toveruuden kilpa syntyi Suomen koululaitokseen, kouluissa palkittiin taitavimpia oppilaita suhteellisen hyvillä kouluarvosanoilla. Joillekin opettaja totesi jo koulun alkaessa ennen ensimmäistäkään tuntia, että sinut minä jätän luokalle. Ajat ovat onneksi muuttuneet, ja kouluissa kannustetaan ja tuetaan, nostetaan vahvuuksia esiin ja kätilöidään kohti onnellisen elämän eväitä. Yhä vieläkin toki arvosanat ovat koulussa pärjäämisen mittari, ne ovat henkilökohtaisia ja arviointia jokaisen lapsen omasta suoriutumisesta opetussuunnitelmien edellyttäminen tietojen ja taitojen saralla.

Tähän kouluun Hyvän toveruuden kilpa tuo toisen laisen huomioimisen tavan. Siinä luokkakaverit tai koko koulun oppilaat antavat tunnustusta kaverilleen, joka rakentaa luokan yhteishenkeä ja tuo ystävällisyyttä ja rehtiyttä yhteisöönsä. Hymy on nimenomaan kouluyhteisön antama tunnustus. Hymy on nimenomaan yhteisöllinen tunnustus, ei yhden ihmisen päättämä ansio. Se ansaitaan sosiaalisista hyveistä. Sen voi ansaita sen toimimalla Hymyn hyveiden mukaisesti.

Vastapuoli on, että tätä tunnustusta ei voi ostaa, vaan se on ansaittava. Vaikka kukaan ei yksin ole vastuussa ryhmän hyvästä hengestä tai ilmapiiristä, jokaisella on vastuu omasta käytöksestään, vastuunsa  ryhmää kohtaan. Tämä on yleisinhimillinen, globaali hyve.  Se pätee myös aikuisten yhteisöissä. Hyvää toimivaa yhteisöä rakennetaan tuntemalla vastuu omasta toiminnastaan ja käytöksestään. On huoltajien ja muiden kasvattajien vastuulla opastaa lasta tässä pienestä pitäen. Aikuisena oletetaan jo, että aikuinen itse tiedostaa tämän vastuunsa ja ymmärtää toimia sen mukaisesti. Minusta tämä vastuu ei ole epäreilu, sitä on lupa odottaa ihmiseltä.

Hymy toimii nimenomaan epäreiluutta vastaan. Tarvitaan opettajan apua, jotta lasten kesken keskustellaan ja ymmärretään aidosti, mistä ystävyydessä on kyse. Jos koulussa on käsitelty Hymyn hyveitä, jokainen ymmärtää, että Hymyn voi saada tunnustuksena kamppailusta epäreiluutta vastaan: kaveriporukan epäreiluutta, kouluyhteisön epäreiluutta. Hymyn voi saada toimimalla oikeudenmukaisuuden, rehtiyden puolesta. Näistä hyveistä olisi hyvä keskustella myös kotona.

Ehkä huoltajat, vanhemmat, isovanhemmat ovat juuri siksi onnellisia, kun heidän lapsensa, lapsenlapsensa tuo Hymyn kotiin äänestyksen jälkeen: He tietävät, että lapsella on kultaiset edellytykset onnelliseen elämään, kyky toimia toisten ihmisten kanssa ja ryhmänsä, yhteisönsä parhaaksi.

 

Minna Riikka Järvinen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan