Siirry sisältöön

Yhdevertaisuustyötä yhdessä oppilaiden kanssa

Työpajat on alunperin suunniteltu ja toteutettu osana opetus- ja kulttuuriministeriön Oikeus oppia –kehittämisohjelmaa 2020-2022.

Julkaistavat työpajat materiaaleineen on muokattu toteutettavaksi omatoimisesti edistettäessä oppijalähtöistä yhdenvertaisuustyötä kouluissa.

Kuuleminen oli osa Osallisuuden osaamiskeskuksen toimintaa ja sen toteuttivat Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Nuorten Akatemia

Oman koulun oppilaskunta: yhdenvertaisuus 

Työpaja sisältää materiaalit oman koulun oppijoiden kanssa toteutettavaan työskentelyyn.

Oppilaskunta: yhdenvertaisuus

Työpaja sisältää materiaalit usean koulun yhteiseen etänä toteutettavaan työskentelyyn.

Alakoulun yhdenvertaisuus 

Työpaja sisältää materiaalit oman luokan työskentelyyn.

Seppo.io -peli

Kirjautuminen koodilla A3ABE9 osoitteessa seppo.io.
Peli on pelattavissa vuoden 2022 loppuun.

Peli on tarkoitettu  4.-9. -luokkalaisille ja vaatii aikaa noin 75 minuuttia. Aiheena on Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo koulussa ja peliä voi hyödyntää koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelun tukena. Peli tuo näkökulmaa yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta ja oppilaat saavat hyviä valmiuksia pohtia oman koulun tilannetta pelin pelaamisen jälkeen.

Tehtävät tehdään pienryhmissä (2-4 hlö). Pelissä on 5 tehtävää ja 1 keskustellen tehtävä purkutehtävä. Ryhmät voivat tehdä tehtäviä omassa tahdissaan. Tärkeää on säännöissä mainittu turvallisen tilan luominen ryhmän keskuudessa. Näin varmistetaan, että kaikki antavat panoksensa peliin turvallisesti. Jos joku ryhmä on nopea, voi ns. tähtitehtäviä tehdä enemmän kuin yhden (tavoite on tehdä 1, mutta tarjolla 7 eri aiheista tähtitehtävää) 

Etukäteisvalmistelut Seppo.io- pelin: 

Jaa kaikille kyniä ja kaksi paperia, mihin ryhmät voivat ideoida tehtäviä 1 (”Mitä sinulle tulee mieleen sanasta yhdenvertaisuus ja tasa-arvo”) ja tehtävää 2 (”Oma koulunne”).

Voitte kerätä paperit ja laittaa ne seinälle niin näette yhdessä 
1. mitä nuorille tulee mieleen sanoista yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
2. mitä omassa koulussa voisi parantaa. 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan