Siirry sisältöön

Juontohommissa oppii itsekin

Eduskunta ja Kehittämiskeskus Opinkirjo järjestivät ministerikyselytunteja verkossa keväällä 2021. Kyselytunnit olivat osa Nuorten parlamentin ohjelmaa, johon voivat osallistua peruskoulun yläkoulujen Nuorten parlamentti -kerhot, koululuokat, valinnaiskurssit ja muut ryhmät.

Etätapaamiset olivat jatkoa syksyllä 2020 järjestetyille kansanedustajatapaamisille, joiden aikana nuorilla oli mahdollisuus keskustella vuorotellen eri eduskuntaryhmien kanssa. 

Verkkokeskustelujen tavoitteena oli mahdollistaa nuorten osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun poliittisten päättäjien kanssa.

Nuorilla oli mainio tilaisuus kysyä ministereiltä ajankohtaisista teemoista. Ministereillä puolestaan mahdollisuus saada tietoa nuorten huolenaiheista. 

Jokaiselle kyselytunneille ilmoittauduttiin ennakkoon. Ilmoittautuneilta kouluilta pyydettiin kysymyksiä etukäteen, mutta niitä oli myös mahdollista esittää kyselytunnin aikana. 45 minuutin kyselytunteja oli kolme kertaa ja jokaiselle kerralle oli oma ministeri. Kyselytunneille saatiin myös omat juontajat Zeinab Karimi ja Hodan Mahad, jotka valmistelivat kyselytunteja, juonsivat tapahtumaa ja haastattelivat ministereitä.

Ensimmäisenä vieraana oli opetusministeri Jussi Saramo. Käsittelemämme aiheet olivat korona, koulutuksen laatu ja tasa-arvo, oppivelvollisuuden laajentaminen ja koulukiusaaminen. Saramo kertoi muun muassa sen, että valtio on tukenut kuntia ylimääräisellä rahoituksella. Rahoituksen tarkoituksena on nimenomaan auttaa koronavuoden aiheuttaman oppimisaukkkojen paikkaamisessa, jolloin pystytään järjestämään esimerkiksi tukiopetuksia ja pienryhmiä.  Hallituksen budjettiriihi vaikutti valtiovarainministeri Annika Saarikon aikatauluihin siten, että hänen sijaisenaan kyselytunnilla oli valtiosihteeri Tuomas Puumala. Osallistujat saivat siten hyvän kuvan valtiosihteerin laajasta toimenkuvasta. Pääministeri Sanna Marin oli samoin estynyt ja hänen tilallaan oli kuntaministeri Sirpa Paatero keskustelemassa kuntiin liittyvistä asioista. Nuoret halusivat tietään häneltä näkökulmia eduskunnan valiokuntien jäsenten valintaan sukupuolten tasa-arvon osalta. 

  • Minun mielestäni tämä oli aivan erinomainen ja tarpeellinen tapahtuma. Parasta tässä oli se, että nuoret pääsivät kysymään asioista, joita heitä on mietityttänyt. Juontajina onnistuimme saamaan mahdollisimman selkokielistä ja ytimekkäitä vastauksia nuorten kysymyksiin. Kokemuksena tämä oli aivan huikea ja Toivottavasti tämän tyyppisiä tapahtumia tulee lisää, koska nämä ovat juuri niitä hetkiä, jolloin nuoret pääsevät ääneen kysymään kysymyksiä, jotka askarruttavat heitä. Verkkokeskustelujen tavoitteena oli mahdollistaa nuorten osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun poliittisten päättäjien kanssa. Tavoite onnistui täysin, kertoo Zeinab Karimi.

Nuorilla ei ole välttämättä useita tilaisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Etätoteutus pyrki tasaamaan eri puolilla Suomea asuvien nuorten mahdollisuuksia päästä kuulemaan ministereiden ajatuksia juuri nuorille tärkeistä asioista. Kyselytunneille osallistui 76 koulua ja arviolta reilut 3300 nuorta. Osallistujia oli Sevettijärveltä Helsinkiin ja Kiteeltä Vaasaan.

  • Nuorilla kuten minulla ja Zeinabilla on paljon kiinnostusta yhteiskunnastamme ja halua päästä vaikuttamaan, mutta monesti ikä sekä resurssien puute tulevat esteeksi. Ministerikyselytunnilla saimme antaa mahdollisuuden politiikasta kiinnostuneille koululaisille kysellä Suomen ministereiltä heitä painavia kysymyksiä suoraan.  Ministerikyselytunti ylitti minun odotukseni.  Olin ensin epäröinyt projektiin mukaan tuloa vaikkakin minulla on juontokokemusta.  Epäröintini muuttui nopeasti itsevarmuuteen Tiinan ja Reetan johtamilla koulutuksilla, jossa opittiin journalismin pääpiirteitä kuten nopeaa reagointia, kysymysten rakenteita, ajan hallintaa sekä yhteistyön merkitsevyyden, Hodan Mahad pohtii. 

Seuraava kansanedustajien kohtaaminen on suunnitteilla Etelä-Savon peruskoulujen ja vaalipiirin kansanedustajien välillä syksyn 2021 aikana. Suunnittelussa on mukana nuoria Etelä-Savon maakunnallisesta nuorisovaltuustosta. 

Ilmoittautuminen Nuorten parlamentin vuoden 2022 istuntoon on parhaillaan käynnissä. 
https://link.webropolsurveys.com/S/542EF9731123A268

Teksti:
Zeinab Karimi ja Hodan Mahad. Kirjoittajat ovat lukio-opiskelijoita.
Kuva: 
Tiina Karhuvirta

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan