Siirry sisältöön

Nuoria neuvonantajiksi Opinkirjoon!

Kehittämiskeskus Opinkirjolla on pitkä historia nuorten osallistamisesta. Kansakoulun Kerhokeskuksen aikaan esiteltiin vallankumouksellinen ajatus siitä, että koululaiset saisivat itse ilman opettajan ratkaisua äänestää ja päättää, kuka saa Hymy-veistoksen. Vuosi oli 1954.

Siitä pitäen olemme arvostaneet lasten ja nuorten mielipiteitä ja kykyä olla ratkaisemassa oppimiseensa ja kasvamiseensa liittyviä asioita. Nuoret ovat olleet monessa mukana, 1998 alkoi Nuorten parlamentti, jossa yläkoulun ysiluokkalaiset päästettiin kyselemään peräti valtioneuvoston jäseniltä, miten nämä aikovat ratkoa nuorille tärkeitä asioita.

Sittemmin maailma on ympärilläkin muuttunut. Lasten ja nuorten osallisuus on tunnustettu yhteiskunnallisesti tärkeäksi teemaksi. Siitä ovat osoituksena vasta valmistunut lapsistrategia ja osallisuuden teeman nostaminen läpileikkaavaksi tavoitteeksi kaikilla hallinnonaloilla Kansallinen demokratiaohjelman 2025 kautta.

Opinkirjossa lapset ja nuoret ovat olleet aktiivisessa kehittäjän, suunnittelijan ja toteuttajan roolissa eri toimenpiteissä ja hankkeissa. Nuoria on ollut myös järjestömme päättäjissä siltä osin, kuin jäsenjärjestömme ovat heitä esittäneet hallituksen jäseniksi.

Nyt otamme jälleen uuden askeleen. Vuosikokous tulee päättämään nuorten aloiteryhmän perustamisesta osaksi Opinkirjon päätöksentekorakennetta. Aloiteryhmä saa samat oikeudet, kuin muutkin työryhmistämme: Tehdä aloitteita ja esityksiä hallitukselle päätöksiä varten. Kuulostaa kankealta hallinnolta, vai mitä? Muutos on kuitenkin tärkeä ja tuo nuoret rakenteellisesti osaksi Opinkirjon päätöksentekoa.

Tämän lisäksi nuorten ryhmä toimii asiantuntijoillemme tärkeänä sparraajana ja peilinä siihen, suunnitellaanko ja toteutetaanko asioita oikein ja oikeista näkökulmista. Voi miten me odotammekaan tätä yhteiskehittämistä!

Nyt on haku päällä. Etsimme nuoria tähän aloiteryhmään. Jos olet nuori (alle 29-vuotias) ja innokas, tule mukaan! Tai jos tunnet tuollaisen nuoren, innosta hakemaan mukaan! Sähköposti minulle maaliskuun 2021 loppuun mennessä ja olet mukana!

Terveisin
Minna Riikka

minnariikka.jarvinen[at]opinkirjo.fi
040 541 8661

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan