Siirry sisältöön

Top 3: Opinkirjon ladatuimmat materiaalit vuonna 2019

Opinkirjo palvelee opettajia ja kerhonohjaajia julkaisemalla vuosittain erilaisia vapaasti verkosta saatavia materiaaleja. Tällä hetkellä Opinkirjon verkkosivuston materiaalipankissa on yhteensä 73 ladattavaa julkaisua. Tämän vuoden ladatuimmat käsittelevät tiedekasvatusta, kaveruutta ja muotoilukasvatusta.

Lataustilaston ylivoimainen ykkönen on Ihmettele ja oivalla! -tehtäviä tiedekerhoille. Sitä on ladattu tämän vuoden helmikuun alusta yhteensä 557 kertaa. Toiseksi suosituin materiaali on Kaikille kaveri! – Kaverikerho sosiaalisten taitojen kehittäjänä, jota on ladattu 219 kertaa. Kolmas yli kahteensataan lataukseen yltänyt materiaali on Muotoiloa! – Opettajan opas muotoilukasvatukseen.

Materiaalipankin ladatuimmat julkaisut eivät yllättävää kyllä ole uusimpia, vaan vaikuttavat kestosuosikeilta. Ihmettele ja oivalla! sekä Muotoiloa ovat ilmestyneet vuonna 2009, Kaikille kaveri! taas vuonna 2011. Yhteistä niille on se, että niitä saa tällä hetkellä ainoastaan digitaalisessa muodossa, mikä osaltaan selittää kärkisijoitusta. Tilatuimpien materiaalien listaa johtavat sen sijaan Ideasta ratkaisuun 2 – virikkeitä luovan ongelmanratkaisu opettamiseenMatka palvelumuotoiluun – opas opettajalle, Oivalluksia ryhmästä ja Opas ajatteluun. Niistä kaksi ensimmäistä ovat myös ladatuimpien listan etunenässä heti kärkikolmikon jälkeen.

Kärkikolmikko esittelyssä

Ihmettele ja oivalla! perehdyttää tutkijan taitoihin

Ihmettele ja oivalla! -opas sisältää helposti ja yksinkertaisilla välineillä toteutettavia tehtäviä, joissa perehdytään luonnontieteilijän tarvitsemiin taitoihin. Tehtäviä on helppo mukauttaa eri ikäryhmille soveltuviksi. Opas soveltuu tiedekerhojen ohjaajille sekä peruskoulun ja lukion opettajille.

Kaikille kaveri! tarjoaa vinkkejä kaverikerhon toimintaan

Kaikille kaveri! -opas tarjoaa kassillisen toimintasisältöjä kaverikerhoon. Mukana on vinkkejä muun muassa välineillä kisailuun, rakenteluun ja muotoiluun, tekemiseen sisällä ja ulkona, helppoon kokkaukseen sekä tunnetaitojen harjoitteluun. Opas on tarkoitettu oppilashuoltoryhmille, opettajille, sosiaali­toimen perhe- ja lapsityöntekijöille sekä vanhemmille ja muille kasvattajille

Muotoiloa innostaa astumaan muotoilun maailmaan

Muotoiloa-kirja innostaa opettajia ottamaan muotoilukasvatuksen osaksi eri oppiaineita. Muotoilukasvatuksessa pohditaan esineen ja ihmisen välisiä suhteita ja opitaan muotoilun perustaitoja. Muotoilukasvatus on tutkivaa, kokeilevaa ja hauskaa. Se on perustelemista, löytämistä ja hullutteluakin.

Tämän vuoden uutuudet käsittelevät arkkitehtuuria ja shakkia

Opinkirjo julkaisee vuosittain verkosta vapaasti ladattavia ja ilmaiseksi tilattavia materiaaleja. Tämän vuoden uutuus on Tehdään kaupunkia! – Arkkitehtuuri monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa. Se esittelee testattuja toimintamalleja, joissa oppilaat ovat osallistuneet ympäristön suunnitteluun ja antaa ideoita arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun jäsentelyyn monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa. Tutustuminen ihmisen elinympäristön suunnitteluun auttaa ymmärtämään, miten kaupunki kasvaa ja toimii kokonaisuutena.

Joulukuussa tulossa on Onnistumisia, oivalluksia ja oppimisen iloa -shakkipedagogiikan opas, joka tekee shakin oppimisesta helppoa. Se sisältää 10 valmista oppituntia, joilla shakkia opitaan vaiheittain nappula kerrallaan. Kirja soveltuu sekä oppituntikäyttöön että koulujen kerhotoiminnan oppaaksi.

Lukuiloa!

Opinkirjon lataustilastoihin perehtyi Eeva Mäkelä.

Eeva koordinoi syksyn 2019 ajan Opinkirjossa Ilmastokoulu-hanketta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan