Tutustukaa erilaisiin soittimiin, rakentakaa omia ja musisoikaa yhdessä.
Rakentakaa omia soittimia ja musisoikaa niillä yhdessä. Soittimet voivat rahista, helistä, vinkua tai vaikka töristä, ja niitä voi rakentaa monenlaisista materiaaleista. Soittimen ääni voi syntyä ainakin hankaamalla, ravistamalla, puhaltamalla tai lyömällä kieltä tai pintaa. Millaisia soittimia teidän orkesterissanne on?
Tutustukaa erilaisiin soittimiin ja rakentakaa omia. Kokeilkaa, testatkaa ja tuunatkaa soittimenne mieleiseksenne. Kuinka ääni eri soittimissa syntyy? Voiko äänen korkeutta säätää?
Vinkkejä työskentelyyn
- Muistakaa tallentaa työskentelyä alusta alkaen kuvin, tekstein ja halutessanne myös videoimalla.
- Jos työskentelyyn osallistuvat lapset eivät osaa vielä kirjoittaa, opettaja/ohjaaja voi kirjoittaa lasten ajatuksia ja näkemyksiä projektin etenemisestä ja onnistumisesta. Lisäksi lapset voivat ilmaista itseään erilaisilla miellekartoilla, piirustuksilla ja ottamalla valokuvia sekä videoimalla.
- Esitelkää projektinne ja tuloksenne esimerkiksi posterin, videon tai Powerpoint-esityksen muodossa. Pohtikaa erityisesti, miten saatte lasten äänen kuuluviin esityksessä.
- Voitte myös koota projektista portfolion eli näytekansion.. Portfoliossa kerrotaan työskentelyn etenemisestä alusta loppuun. Siihen kootaan työn toteuttamisen aikana syntyneitä tuotoksia: suunnitelmia, luonnoksia ja valmiita töitä sekä loppuarviointi. Lasten oman äänen ja ajatusten on hyvä tulla esiin portfoliossa.
Virikkeeksi
Alla olevan listan linkit avautuvat uuteen välilehteen.
- Soittimia saa aikaan jopa vihanneksista. Itävallassa toimii kokonainen vihannesorkesteri, jonka soittimet valmistetaan ennen jokaista esiintymistä tuoreeltaan. Konsertin jälkeen niistä valmistetaan vihannes, joka nautitaan yhdessä kuuntelijoiden kanssa.
- Youtube-video vihannesorkesterista
- Saksalaisen Geolino-lehden juttu vihannesorkesterista. Jutussa on mukana lähikuvia vihannesorkesterin soittimista.
- Instructables-sivustolla on erilaisten soittimien rakennusohjeita.