Toista jokin jo aiemmin tehty tutkimus omassa koulussasi tai omien ikätovereidesi joukossa.
Toista jokin jo aiemmin tehty tutkimus omassa koulussasi tai omien ikätovereidesi joukossa.
Tutkimusraporteissa tutkimuksen kulku selostetaan niin tarkasti, että raportin lukijan on mahdollista toistaa tutkimus. Kun useampi tutkija toistaa vastaavan kokeen tai tutkimuksen, tietoa aiheesta kertyy lisää esimerkiksi eri puolilta maailmaa. Lisäksi varsinkin, jos tutkimuksen tulos on kovin poikkeuksellinen, voidaan koetta toistamalla testata sen yleispätevyyttä.
Voit hakea itse itseäsi kiinnostavan tutkimuksen tai toistaa jonkin kolmesta alla luetellusta. (Tutkimuksiin liittyvät linkit avautuvat uudelle välilehdelle.)
- Lasten ja nuorten ilmastotunteisiin liittyvä tutkimus, jonka tekemiseen on osallistunut Suomesta Panu Pihkala.
-
- Tutkimukseen liittyvän kyselylomakkeen kysymykset ovat saatavilla englanniksi tutkimusartikkelin liitemateriaalissa (pdf ).
- Panu Pihkalan kirjoitus tutkimuksesta: Nuorten ilmastotunteet ja heidän näkemyksensä hallitusten ilmastotoiminnasta
- Tutkimusartikkeli ilmastotunteista kokonaisuudessaan (pdf)
- Tutkimusartikkelin kirjallisuusviite:
Caroline Hickman, Elizabeth Marks, Panu Pihkala, Susan Clayton, R Eric Lewandowski, Elouise E Mayall, Britt Wray, Catriona Mellor, Lise van Susteren (2021). Climate anxiety in children and young people and their beliefs about government responses to climate change: a global survey. The Lancet Planetary Health, 5(12), e863-e873.
- Kyselytutkimus nuorten ja nuorten aikuisten mediankäytöstä ja hyvinvoinnista
Suomalainen Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) toteutti vuonna 2024 kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin nuorten ja nuorten aikuisten älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttöön ja hyvinvointiin liittyviä näkemyksiä ja kokemuksia.
-
- Tutkittavilta kysytyt kysymykset on mahdollista poimia KAVI:n yhteenvedosta tutkimuksen tuloksista (pdf).
- KAVI:n uutinen: Uusi tutkimus avaa nuorten mediakokemuksia
- Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022
Kyselytutkimus tehdään säännöllisesti. Vuoden 2022 tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä valtion nuorisoneuvosto, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Nuorisotutkimusverkosto.
Vapaa-aikatutkimuksessa käytetyn tutkimuslomakkeen esittely alkaa tutkimusraportin sivulta 177. Kysymyksiä on paljon, ja osa niistä on tarkoitettu vain nuorten vanhemmille. Voit valita omaan tutkimukseesi vain itseäsi kiinnostavat kysymykset ja jättää vanhemmille esitettävät kysymykset pois.
-
- Tutkimusraportti: Vaihteleva vapaa-aika. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022 (pdf)
- Tutkimustuloksiin liittyvä infografiikka, jossa esitetään havainnollisesti keskeisimmät tulokset.
Vinkkejä työskentelyyn
- Halutessasi voit myös itse hakea toistettavan tutkimuksen. Toistettava tutkimus voi löytyä esimerkiksi etsimällä tutkimusartikkeleja itseäsi kiinnostavasta aiheesta Google Scholarilla. Myös uutisia lukiessa saatat törmätä tutkimukseen, joka sinua kiinnostaa.
- Kun teet kyselytutkimusta, muista pyytää tutkittaviltasi suostumus osallistua tutkimukseen. Kun tutkittavasi täyttävät etukäteen suostumuslomakkeen, varmistat, että he osallistuvat tutkimukseen vapaaehtoisesti. Suostumuslomakkeessa annat tarvittavat tiedot tutkimuksestasi ja siitä, mitä siihen osallistuminen tutkittavien kannalta konkreettisesti tarkoittaa, esimerkiksi miten heidän tietojaan käsitellään.
- Esitä tutkimuksesi tulokset havainnollisesti ja laske niistä tunnuslukuja (esimerkiksi keskiarvoja ikäryhmittäin ja sukupuolittain).
- Vertaa alkuperäisen tutkimuksen tuloksia omiisi. Onko tuloksissa eroja? Mistä ne voisivat johtua?
- Esittele projektisi ja tuloksesi esimerkiksi posterin, videon, Powerpoint-esityksen tai tutkimusraportin muodossa. Vinkkejä tutkimusraportin kirjoittamiseen löydät Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssilta.