Perehtykää oman kotinne tai koulunne sähkönkulutukseen ja pohtikaa, miten sähköä voisi säästää.
Tutustukaa oman kotinne tai koulunne sähkönkulutukseen vuoden aikana. Selvittäkää, mihin kaikkeen sähköä kuluu ja milloin ja pohtikaa, miten sähköä juuri teidän kotonanne tai koulussanne voisi säästää. Voitte lähestyä sähkön säästämistä yleisellä tasolla tai keskittyä sähkön säästämiseen jossakin tietyssä kohteessa tai toiminnossa.
Vinkkejä työskentelyyn
- Mikä kuluttaa eniten sähköä ja miksi? Missä voitaisiin saavuttaa suurimmat säästöt? Tietoa saatte esimerkiksi sähkölaskuista, tutustumalla käytössä oleviin laitteisiin ja kyselemällä ihmisiltä sähkönkulutukseen liittyvistä tottumuksista. Voitte myös haastatella asiantuntijaa ja käyttää apuna kirjallisuutta ja tilastotietoja.
- Muistakaa tallentaa työskentelyä alusta alkaen kuvin, tekstein ja halutessanne myös videoin.
- Esitelkää projektinne ja tuloksenne esimerkiksi posterin, videon, Powerpoint-esityksen tai tutkimusraportin muodossa. Vinkkejä tutkimusraportin kirjoittamiseen löydät Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssilta.
Alla inspiraatioksi pari sähkön säästöön liittyvää TuKoKe-toiminnassa tehtyä projektia:
- Yläkoululaiset tutkivat, paljonko lattian kuivaaminen suihkun jälkeen säästää lämmitysenergiaa.
- Lukiolaiset selvittivät lämminvesivaraajan optimointia yösähköllä lämpiävässä vesikiertoisessa lämmityksessä ja tutkivat pörssisähkön tuntihintojen säästöpotentiaalia.