Suunnittele uusi tuote, palvelu tai sovellus, jonka toiminta perustuu kiertotalouden periaatteisiin.
Suunnittele kiertotalouteen perustuva uusi tuote, palvelu tai sovellus. Voit työskennellä yksin tai ryhmässä.
Kiertotaloudella on tärkeä merkitys luontokadon ja ilmastokriisin pysäyttämisessä. Kiertotalous tarkoittaa sitä, että ei jatkuvasti tehdä uusia tavaroita lisää, vaan keksitään tapoja käyttää jo tehtyjä esineitä uudelleen. Aina ei myöskään tarvitse ostaa tavaraa itselle, vaan voi lainata tai käyttää tavaroita yhdessä. Tavaroista pidetään huolta ja niitä korjataan. Kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus perustuvat omistamisen sijasta palveluihin: jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrätykseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä kehitetään yhä uudelleen uusia tuotteita.
Suunnittele uusi tuote, palvelu tai sovellus, jonka toiminta perustuu yhteen viidestä kiertotalouden näkökulmasta:
- Tuote palveluna: palvelujen tarjoaminen tuotteiden sijaan.
- Uusiutuvuus: uusiutuvien ja kierrätettävien materiaalien sekä uusiutuvan energian käyttö tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa.
- Jakamisalustat: tavaroiden ja resurssien käyttöasteiden kasvattaminen ja elinkaaren pidentäminen digitaalisilla alustoilla mm. vuokrauksen, myymisen, jakamisen ja uudelleenkäytön myötä.
- Tuote-elinkaaren pidentäminen: Tuotteita pidetään alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan mahdollisimman pitkään tai useita käyttökertoja mm. huollon, korjaamisen ja uudelleenvalmistuksen keinoin.
- Resurssitehokkuus & kierrätys: materiaali- ja energiatehokkaat ratkaisut, sekä elinkaarensa loppuun tulleiden tuotteiden ja raaka-aineiden takaisinkeräys ja uudelleenhyödyntäminen.
Lähde: Sitra.fi
Pohdi
- Kenelle uusi tuotteesi tai palvelusi on suunnattu?
- Minkä tuotteen ratkaisusi korvaa tai mitä palvelua tai tuotetta se kehittää? Selvitä nykytilanne: ketkä tuotetta tai palvelua käyttävät? Mikä on sen resurssitarve eri vaiheissa tuotteen elinkaarta ja missä kohtaa resurssien käyttöä voitaisiin tehostaa, seisooko tuote esimerkiksi pitkiä aikoja käyttämättömänä?
- Miten uusi ratkaisusi edistää kestävää kehitystä? Onko samaan tarkoitukseen kehitetty muita ratkaisuja? Millaisia? Mikä tekee omasta ratkaisustasi niitä paremman, tehokkaamman tai esimerkiksi kätevämmän?
Vinkkejä työskentelyyn
- Jos mahdollista, testaa ratkaisuasi, sen suunnitelmaa tai prototyyppiä kohderyhmällä ja pohdi myös, miten sitä voisi kehittää edelleen.
- Muista tallentaa työskentelyä alusta alkaen kuvin, tekstein ja halutessasi myös videoimalla.
- Esittele projektisi ja tuloksesi esimerkiksi posterin, videon, Powerpoint-esityksen tai tutkimusraportin muodossa. Vinkkejä tutkimusraportin kirjoittamiseen löydät Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssilta.
Lisävinkkejä
Alla olevan listan linkit avautuvat uudelle välilehdelle.
- Ympäristöministeriön video kiertotaloudesta
- Sitran ja sen kumppaneiden kokoamia kiertotalouden oppimateriaaleja
- Opetushallituksen kokoamia materiaaleja kiertotalouteen
- Opinkirjon Ilmastokirjo-sivuston opettajan työkalupakki tarjoaa opettajille tukea ja toiminnallisia työkaluja ilmastonmuutoksen käsittelyyn