Miten kotitietokoneita käytettiin, kun vanhempasi olivat nuoria? Miten vanhempasi tai isovanhempasi viestivät kavereidensa kanssa? Tee kyselytutkimus ja ota selvää!
Ihmisten arjessa käyttämät laitteet ovat kehittyneet nopeasti, mutta kuinka nopeasti ja miten tekniikkaa on otettu käyttöön? Tee selvitys esimerkiksi kotitietokoneiden tai matkapuhelinten käytöstä tai kaverien välisestä viestinnästä vanhempiesi ja isovanhempiesi nuoruudessa.
Vinkkejä työskentelyyn
- Suunnittele ja toteuta kysely siitä, mitä haluat saada selville.
- Voit selvittää esimerkiksi
- Oliko vanhemmillasi tai isovanhemmillasi jokapäiväisessä käytössä laitteita tai tekniikkaa, jotka ovat sinulle ihan outoja? Miten he kuuntelivat musiikkia tai katsoivat lempisarjojaan? Miten kaverit jakoivat musiikkia tai viestivät keskenään? Miten sovittiin tapaamisista?
- Miten kotitietokoneiden tai matkapuhelinten käyttö yleistyi? Milloin isovanhempiesi työpaikalle tai naapurustoosi tulivat ensimmäiset tietokoneet tai milloin sukulaisesi ottivat käyttöön matkapuhelimen, millaisia laitteet silloin olivat ja mitä niillä tehtiin? Miten vanhempasi ja isovanhempasi viestivät kavereilleen, kun ei matkapuhelimia vielä ollut?
- Keskity yllä olevista ehdotuksista yhteen aiheeseen (esim. puhelimet tai tietokoneet) ja täydennä kyselemällä tekemääsi selvitystä tilastoilla ym. kirjallisista lähteistä löytyvillä tiedoilla. Taustatietoa voi löytyä myös museoista tai asiantuntijoilta kysymällä.
- Vertaa vanhempien ihmisten kokemuksia omiin ja luokkatoveriesi kokemuksiin.
- Kun teet kyselytutkimusta, muista pyytää tutkittaviltasi suostumus osallistua tutkimukseen. Kun tutkittavasi täyttävät etukäteen suostumuslomakkeen, varmistat, että he osallistuvat tutkimukseen vapaaehtoisesti. Suostumuslomakkeessa annat tarvittavat tiedot tutkimuksestasi ja siitä, mitä siihen osallistuminen tutkittavien kannalta konkreettisesti tarkoittaa, esimerkiksi miten heidän tietojaan käsitellään.
- Muista tallentaa työskentelyä alusta alkaen kuvin, tekstein ja halutessasi myös videoin.
- Esittele projektisi ja tuloksesi esimerkiksi posterin, videon, Powerpoint-esityksen tai tutkimusraportin muodossa. Vinkkejä tutkimusraportin kirjoittamiseen löydät Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssilta. Liitä tutkimusraporttiisi kyselylomake tai kyselyysi liittyvät kysymykset. Muista myös kertoa kyselyyn osallistuneiden taustatiedot (esimerkiksi ikä ja sukupuoli) sekä montako ihmistä vastasi kyselyysi.