Siirry sisältöön

Tulevaisuuden työ

Millaisia osaajia tulevaisuudessa tarvitaan? Tulevaisuudessa suuri osa ammateista on täysin uusia, sellaisia, joita ei vielä ole olemassa.  Meille tutuista ammateista osa katoaa kokonaan ja tilalle tulee uusia. Moni tekee useita työuria ja toimii hyvinkin erilaisissa tehtävissä yhdellä tutkinnolla.

Askelia tulevaisuuden työelämään

Oulun yliopiston videolla Tulevaisuuden työelämä – Miten sinne pääsee keskustellaan lukiolaisten tulevaisuuden näkymistä ja tulevaisuudessa tarvittavasta osaamisesta.

Pilvenvartija, sijaismatkustaja ja kulttuuriletittäjä

Ruotsin Trygghetsrådet julkaisi vuonna 2019 raportin, jossa esiteltiin kymmenen ammattia, joiden ennustettiin yleistyvän lähivuosina. Tulisiko sinusta vaikkapa onnellisuuslobbari tai sijaismatkustaja? Entä pilvenvartija tai kulttuuriletittäjä? Ne ovat raportin kirjoittajien mielikuvituksen tuotetta. Sen sijaan kaupunkianalyytikko on esimerkki ihan oikeasta ammatista, jollaista ei ollut olemassa vielä muutama vuosi sitten. mtv-uutisten juttu Trygghetsrådetin raportista 

Kannattaakin tutustua avoimin mielin erilaisiin vaihtoehtoihin, ottaa saatu opiskelupaikka vastaan ja lähteä opiskelemaan avoimin mielin. Esimerkiksi teknologia-alalla on työmahdollisuuksia hyvin monenlaisille osaajille insinööreistä humanisteihin ja yhteiskuntatieteilijöistä  käden taitajiin.

Esimerkki teknologia-alalta ovat liikkuvat työkoneet. FIMA Forum for Intelligent Machines ry:n sivuston uravideot tutustuttavat niiden tarjoamiin uramahdollisuuksiin.

Tiimityötä ja useita työuria yhdellä tutkinnolla

Harva tietää opintoja aloittaessaan, millaista työtä tulee jatkossa tekemään. Lähes jokainen tekee tulevaisuudessa useita työuria ja toimii hyvinkin erilaisissa tehtävissä yhdellä tutkinnolla.

”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.”   – Tuutikki Tove Janssonin teoksessa Taikatalvi

Jo nykyään työtä tehdään erilaisista osaajista koostuvissa tiimeissä. Tulos syntyy yhteistyössä, ja jokainen tuo tiimiin oman osaamisensa.

Kukaan ei varmuudella tiedä, millainen tulevaisuus meitä odottaa. Epävarmuuteen on välttämätöntä tottua, koska se on osa elämää.

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan