Materiaalimme opettajan ja ohjaajan työn tueksi
Opinkirjon materiaalit ovat maksuttomia ja vapaasti ladattavissa!
Osa materiaaleista on tilattavissa myös painettuna julkaisuna.
Kohderyhmä:
-
ACT NOW -peli
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Osallisuus
Pelilaudan kaupunkikuvaan tutustumalla oppilaat löytävät yhteiskunnallisia viittauksia ja käsitteitä. Pelikorttien avulla peli etenee, ja oppilaat pääsevät ratkaisemaan ongelmia, esittämään niiden ratkaisuihin johtavia toimintamalleja sekä argumentoimaan omien ratkaisujensa puolesta.
-
Aistien ruokamaailmaan – opas kerhonohjaajalle
- Alakoulu
- Yläkoulu
- Tiede
Oppaan avulla matkataan ruoan jännittävään maailmaan katsellen, haistellen, kuunnellen, tutkien, kokeillen ja itseään ilmaisten. Opas on suunnattu kerhonohjaajille ja opettajille, jotka haluavat johdattaa oppilaansa aistien avulla ruokamaailmaan ja edistää siten monipuolisen ravitsemuksen omaksumista.
-
Ihmettele ja oivalla! -tehtäviä tiedekerhoille
- Alakoulu
- Esi- ja alkuopetus
- Yläkoulu
- Tiede
Materiaali sisältää helposti ja yksinkertaisilla välineillä toteutettavia tehtäviä, joissa perehdytään luonnontieteilijän tarvitsemiin taitoihin ja niitä on helppo mukauttaa eri ikäryhmille soveltuviksi. Materiaali sopii tiedekerhojen ohjaajille sekä peruskoulun ja lukion opettajille.
-
Ilmastokirjo.fi-sivusto
- Alakoulu
- Esi- ja alkuopetus
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Ympäristö
Ilmastokirjo tarjoaa opettajille tukea ja toiminnallisia työkaluja ilmastonmuutoksen käsittelyyn. Lähdetään yhdessä hankkimaan tietoa ja kehittämään ratkaisuja!
-
Kaikille kaveri! – Kaverikerho sosiaalisten taitojen kehittäjänä
- Alakoulu
- Esi- ja alkuopetus
- Toinen aste
- Yläkoulu
Opas tarjoaa kassillisen toimintasisältöjä kaverikerhoon. Mukana on vinkkejä muun muassa välineillä kisailuun, rakenteluun ja muotoiluun, tekemiseen sisällä ja ulkona, helppoon kokkaukseen sekä tunnetaitojen harjoitteluun. Opas on tarkoitettu oppilashuoltoryhmille, opettajille, sosiaalitoimen perhe- ja lapsityöntekijöille sekä vanhemmille ja muille kasvattajille.
-
Kannattaisiko vaikuttaa?
- Yläkoulu
- Osallisuus
Oppaasta löydät vinkkejä parlamentti- ja vaikuttamiskerhon sisällön toteuttamiseksi. Tehtäviä voi sisällyttää eri oppiaineiden opetukseen tai koostaa monialaisen oppimiskokobaisuuden oppiaineiden yhteistyönä.
-
Kerhotoiminnan laatu – hyvästä kerhosta osallistuvaan ja hyvinvoivaan kouluun
- Alakoulu
- Yläkoulu
Julkaisuun on koottu perustietoa koulun kerhotoiminnasta ja siihen liittyvistä monipuolisista oppimisympäristöistä. Kirjaan on koottu myös erilaisia esimerkkejä siitä, kuinka koulut ovat toteuttaneet hyvinkin monipuolista ja oman koulun erityisiin tarpeisiin vastaavaa kerhotoimintaa.
-
Kerhotoiminta – osa kehittyvää ja hyvinvoivaa koulua
- Alakoulu
- Esi- ja alkuopetus
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Ihmisenä kasvu
- Toimintakulttuuri
Julkaisu sisältää eri alojen asiantuntijoiden artikkeleita kerhotoiminnan arvosta ja merkityksestä niin oppilaiden kuin opettajienkin hyvinvoinnille.
-
Lukion tiedeopetus: Tutkimuksen tekemisen perusteet
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Tiede
Tutkimuksen tekemisen perusteet -materiaalikokonaisuus on suunniteltu soveltuvaksi Lukion opetussuunnitelmaperusteiden (2015; 2019) teemaopintojen kurssiksi (TO2) tai tiedeopetuksen moduuliksi (1-3 opintopistettä). Tehtäviä ja sisältöjä voi käyttää myös muilla lukion kursseilla tai opintojaksoilla. Moduuli muodostaa sisällöllisesti parin Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssin kanssa, ja halutessaan materiaaleja voi käyttää rinnakkain.
-
Maailmanpaja – Kerhonohjaajan opas lapsen oikeuksista
- Alakoulu
- Esi- ja alkuopetus
- Ajattelun taidot
- Ihmisenä kasvu
- Osallisuus
Opas on suunnattu alakoulujen (5.-6.-luokkalaisten) kerhotoiminnan ohjaajille ja opettajille. Menetelmäopas keskittyy yhteiskunnalliseen kerhotoimintaan. Keskeisiä teemoja ovat lapsen oikeudet, yhteisiin asioihin vaikuttaminen ja globaalin maailman kysymyksiin tutustuminen. Opas on toteutettu yhteistyössä Plan Suomi Säätiön kanssa.