Tapahtuma on osa Nuorten parlamentin välivuoden ohjelmaa. Suunnittelusta vastasi Nuorten parlamentti -työryhmä ja tapahtuman toteuttivat eduskunta ja Opinkirjo yhdessä.
Amidemo – Amisten ääni on tärkeä -tapahtuma järjestettiin Oodin Kino Reginassa torstaina 13.3. klo 10–15. Tapahtuma piti järjestää Pikkuparlamentissa, mutta vatsatautitartuntaketjun takia tilaisuus piti siirtää.
Ohjelma
Klo 10.00 Tervetulosanat
Klo 10.05 Varapuhemiehen puhe (varapuhemies Tarja Filatov)
Klo 10.20 Sakki ry:n puheenvuoro (Patrik Tanner, Sakki ry:n puheenjohtaja)
Klo 10.40 Opiskelijat kysyvät ja kansanedustajat vastaavat
Klo 11.30 Lounas
Klo 12.30 Työskentely alkaa
Klo 12.50 Työpajatyöskentely
Klo 14.40 Loppusanat
Klo 14.45 Tilaisuus päättyy
Ohjelman suunnittelussa käytimme apuna muutamaa ammatillisen koulutuksen opettajaa, joiden kanssa pidimme suunnittelutapaamisen. Halusimme tasapainottaa ohjelman niin, että alkuun olisi puheenvuoroja ja kyselytuokio kansanedustajille ja sen jälkeen käytännönläheisempää työpajatyöskentelyä.
Varapuhemies Filatov puhui demokratiasta, yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja siitä, miksi nuorten kannattaa osallistua ja vaikuttaa. Patrik Tanner Suomen ammattiin opiskelevien liitosta käsitteli samoja aiheita, mutta erityisesti ammatillisen opiskelijan ja oman vaikuttajapolkunsa kautta. Molempiin puheenvuoroihin palattiin päivän aikana käydyissä keskusteluissa useaan otteeseen.
Kyselytuokion puheenjohtajana toimi Patrik Tanner ja paikalla oli viisi sivistysvaliokunnan kansanedustajaa: valiokunnan vpj Koponen (ps.) ja edustajat Hiltunen (sd), Hopsu (vihr.), Ollikainen (r.) ja Valtola (kok.). Opiskelijoilta tuli todella paljon kysymyksiä, eikä kaikkia ehditty käydä läpi.
Työpajatyöskentelyssä opiskelijat tutustuivat lisää yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja pohtivat esimerkiksi omassa oppilaitoksessa vaikuttamista. Keskusteltiin myös opiskelijakuntatoiminnasta. Tämän lisäksi he suunnittelivat ja kirjoittivat ryhmissä terveisensä sivistysvaliokunnan edustajille. Terveiset muotoiltiin lyhyiksi puheenvuoroiksi, jotka opiskelijat esittivät kaikkien osallistujien kuullen. Terveisistä tehty kooste lähetettiin sivistysvaliokunnan jäsenille ja varapuhemies Filatoville. Näin osallistujilla oli mahdollisuus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen heitä kiinnostavien teemojen osalta.
Tapahtuman osallistujat
Tapahtumaan oli mahdollista ilmoittautua yhteensä 100 henkeä. Ilmoittautuminen täyttyi kahdessa päivässä ja varasijoille ilmoittautui paljon halukkaita. Ilmoittautumisen päätyttyä listalla oli 185 henkeä. Tapahtumaan osallistuivat seuraavat ammatilliset oppilaitokset:
- Business College Helsinki (Helsinki)
- ESEDU (Etelä-Savo)
- KEUDA (Keski-Uusimaa)
- Omnia (Espoo)
- Stadin AO (Helsinki)
- Varia (Vantaa)
Osallistujista osa kuului oman oppilaitoksensa vaikuttajaryhmiin, esimerkiksi opiskelijakuntaan, mutta mukana oli näihin ryhmiin kuulumattomia opiskelijoita. Edustettuina ammattialoina olivat mm. autoala, tieto- ja viestintätekniikka, laboratorioala ja hoitoala. Viime hetkillä tuli muutama peruutus, mutta opiskelijoita oli paikalla 84 ja opettajia 13.
Palautetta osallistujilta
Osallistujilta saatu suullinen palaute tapahtuman aikana ja jälkeen oli käytännössä pelkästään positiivista. Opettajilta tuli selkeä viesti, että tällaisille tapahtumille ja eduskunnan demokratiakasvatusmateriaaleille, -palveluille ja -tapahtumilla on suuri tarve.
Palautekyselyyn vastasi 53 osallistujaa. Tapahtuman kokonaisarvosana asteikolla 1–5 oli 4,3.
Yhteystieto
Tiina Karhuvirta Erityisasiantuntija, FM 050 515 0017