Siirry sisältöön

Korkeakouluun voi päästä monta eri reittiä

Korkeakouluopintoihin on monta eri reittiä. Peruskoulu- tai lukioaikaiset valinnat eivät sulje pois mahdollisuuksia korkeakoulussa opiskeluun. 

Kuka voi hakea korkeakouluun?

Yliopistojen opiskelijavalinta tehdään yleensä ylioppilastutkintotodistusten ja valintakokeen perusteella, mutta opiskelupaikan voi saada myös muuta kautta.

Tietyt säädökset ja valtakunnalliset tavoitteet säätelevät yliopistojen opiskelijavalintoja, mutta viime kädessä yliopistot päättävät itse opiskelijaksi ottamisesta. Yliopistoon valitaan yleensä todistusten ja valintakokeen perusteella. Valintaperusteet voidaan laatia tiedekunnittain tai koulutuksittain. Löydät tarkat valintaperusteet kunkin yliopiston koulutuskuvauksista. Opiskelijaksi voidaan hyväksyä myös hakija, jolla yliopisto toteaa muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. (opintopolku.fi).

Mikään valinta ei sulje pois korkeakouluopintoja

Opiskelureitin varrella on tehtävä monenlaisia valintoja. Peruskoulun jälkeen on esimerkiksi päätettävä, jatkaako lukioon vai ammatilliseen koulutukseen.  Kumpikaan vaihtoehto ei sulje pois korkeakouluopintoja myöhemmässä vaiheessa.

Valinnat tehdään usein senhetkisen tiedon, kiinnostuksen kohteen ja elämäntilanteen mukaan. Ne voivat vaihdella paljonkin ajan myötä, ja tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Onneksi Suomen koulujärjestelmä on rakennettu niin, että mikään valinta ei rajaa tai sulje pois tulevaisuuden mahdollisuuksia. Korkeakouluun voi hakea, vaikka ei olisi käynyt lukiota.

Mikään peruskoulun tai lukion aikana tehty valinta tai ylioppilastutkinnon arvosana ei sulje lopullisesti pois opintoja korkeakoulussa. Reitti korkeakouluun voi vaihdella paljonkin. Jokainen valinta reitin varrella tuo jotakin uutta ja antoisaa mukanaan.

Ylioppilastutkintotodistuksella korkeakouluun

Suuri osa korkeakouluopiskelijoista valitaan suoraan ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Todistuksen arvosanoja voi halutessaan yrittää korottaa.

Lisätietoa pisteytyksestä

Ylioppilastutkinto ei ole ainoa tie korkeakouluun

Vaikka ylioppilastutkintotodistuksen arvosanat ja suoravalinta saavat paljon huomiota mediassa, huippuarvosanat eivät ole ainoa väylä korkeakouluun. Muita reittejä korkeakouluun ovat

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan