Siirry sisältöön

Yliopisto-opinnot tutustuttavat eri tieteenaloihin

Oman opintoalan valintaa helpottaa se, että tutustuu jo lukion aikana avoimin mielin eri tieteenaloihin. Lukio tarjoaa laajan kattauksen oppiaineita, mutta on paljon sellaisiakin aloja, joihin lukiossa ei voi perehtyä

Niiden osalta kannattaa tutustua yliopistojen tarjontaan. Lukion aikana voi suorittaa ihan oikeita korkeakouluopintoja. Mahdollisuuksia on kuitenkin paljon ja aikaa rajallinen määrä. Ennen kurssin valitsemista onkin hyvä selvittää opinto-ohjaajan kanssa, mitkä opinnot saa laskea osaksi lukion opintoja.

Avoimen yliopiston opinnot

Avoin yliopisto on nimensä mukaisesti avoin kaikille. Avoimen yliopiston opinnot ovat useimmiten maksullisia, mutta joukossa on myös yhä enemmän ilmaisia. Opiskelijat valitaan tavallisesti ilmoittautumisjärjestyksessä. Opinto-oikeus on yleensä määräaikainen, joten aikaa opintojen suorittamiseen ei ole rajattomasti.

Avoimen yliopiston opintoja järjestetään monin eri tavoin. Opintoihin voi kuulua lähiopetusta (yleensä iltaisin tai viikonloppuisin ja myös kesällä), verkko-opintoja, kirjallisia tehtäviä ja tenttejä.

Eri korkeakouluilla on omat avoimet yliopistonsa, jotka kaikki löytyvät Opintopolku.fi-palvelusta.

Avoimen opinnot voivat avata väylän korkeakouluun

Avoimen yliopiston opinnot ovat yliopistotasoisia, joten niihin kannattaa varata aikaa ja sopia jo ennalta omassa lukiossa, voiko avoimen yliopiston opintosuorituksella korvata joitakin lukio-opintoja.

Avoimen yliopiston kurssien suorittaminen saattaa avata myös väylän opiskelupaikkaan korkeakoulussa. Silloin puhutaan ns. Avoimen väylästä. Tarkempaa tietoa Avoimen väylästä sivustolla opintopolku.fi.

MOOC -kurssit

MOOC lyhenne tulee sanoista Massive Open Online Course. Termi on kansainvälinen ja kurssitarjonta erittäin laaja. Kannattaa valita sellaisia kursseja, joihin ehtii kunnolla paneutua lukion ohella. On hyvä myös selvittää omasta lukiosta, millaisen kurssin voi sisällyttää osaksi lukion opintoja.

MOOC-suorituksella voi hellitä opiskelupaikka

Osa yliopistojen MOOC-kursseista on tarkoitettu vain yliopiston omille opiskelijoille, mutta joillekin voi osallistua myös vierailijatunnuksella. MOOC-kurssin suorittaminen saattaa olla myös väylä opinto-oikeuden saamiseen. Tämä kannattaa selvittää suoraan kurssia järjestävästä yliopistosta tai korkeakoulusta.

Moni yliopisto ja korkeakoulu tarjoaa erilaisia MOOC-kursseja eri aloilta. Niihin kannattaa tutustua kunkin korkeakoulun omilta sivuilta.

Esimerkki-MOOC: Tekoälyn perusteet

Helsingin yliopiston ja ohjelmistoyritys Reaktorin yhteistyönä tuottama tekoälykurssi Elements of AI johdattelee tekoälyn perusteisiin. Se on opintoalasta riippumatta hyödyllinen kurssi, jonka tavoitteena on rohkaista jokaista ikään ja taustaan katsomatta perehtymään tekoälyn perusteisiin. Kurssi on saanut myös kansainvälistä tunnustusta.

Elements of AI koostuu ilmaisista kurssikokonaisuuksista, joissa on teoriaosuuksia sekä käytännön harjoituksia. Kurssin voi suorittaa omaan tahtiin.

Kansainvälisiä kursseja

Kansainvälisiä verkkokursseja on paljon. Niitä voi löytää yliopistojen sivustoilta sekä kurssialustoilta, joista on alla muutama esimerkki.

  • Monen kuuluisan yhdysvaltalaisen yliopiston yhdessä ylläpitämä edX-palvelu, tarjoaa valtavan määrä erilaisia ilmaisia verkkokursseja. Kurssikielenä on englanti ja usein myös espanja. Kurssien suorittaminen on ilmaista, mutta useimmiten todistuksen saaminen edellyttää maksua.
  • Courserassa on tarjolla paljon erilaisia kursseja monella eri kielellä. Tosin suomen- tai ruotsinkielisiä kursseja siellä ei ole. Kurssien suorittaminen on useimmiten ilmaista, mutta todistuksen saaminen edellyttää maksua.
  • Classcentralissa on kursseja kaikilta tieteenaloilta ja sadoista eri yliopistoista. Osa kursseista on ilmaisia.

Valtavasti valinnanvaraa

Kurssialustojen kurssikirjo on valtava, ja kurssien laajuus vaihtelee parin viikon tutustumiskursseista jopa vuosia kestäviin laajoihin kokonaisuuksiin. Kurssin esittelyssä ilmoitetaan usein sen suorittamiseen keskimäärin kuluva aika, mikä helpottaa valintaa.

Kannattaa pitää pää kylmänä, jottei ilmoittaudu liian monelle kurssille. Yhdessäkin kurssissa on tekemistä lukiokurssien ohella.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan