Siirry sisältöön

Intuitio, empatia ja vuorovaikutus osana opetustyötä

Intuitio on tutkitusti tärkeä osa empatiaa, luovuutta, ongelmanratkaisua sekä opetustyön interaktiivisuutta. Mielikuvituksen ja intuitiivisen ajattelun kehittäminen on todettu neurologisesti tärkeäksi empatian kehittymisen kannalta. Järjestämme opettajille prosessikoulutuksia, joissa opitaan elämyksellisesti taiteen kautta hyödyntäen improvisaatioteatterin menetelmiä – tutkitaan uteliaasti ympäristöä sekä sisäistä maailmaa. Improvisaatioteatteri perustuu yhteistyölle, hyväksymiselle, kollektiivisesti ideoiden kehittämiselle, kuuntelulle ja reagoimiselle. Yhteisöllisten harjoitteiden ja itsereflektiivisen kasvuprosessin myötä osallistujat oppivat luovaa ajattelua ja tietoista virittäytymistä intuitioon ja läsnäolevaan vuorovaikutukseen sekä kehittävät kykyä spontaaniin improvisaatioon. 

Kaikki opintojaksot käytyään opettajalle on kehittynyt laaja-alaista osaamista, jolla hän kykenee kehittämään oppijan taitoa tunnistaa ja eritellä kehollisia, affektiivisia sekä esteettisiä kokemuksiaan ja auttaa oppijaa soveltamaan ja luomaan uutta tietoa. Koulutuksella tavoitellaan uteliaisuutta sekä itseluottamusta hylätä tutut konseptit ja heittäytymistä uusien menettelytapojen ja päämäärien tutkimiseen. Opetuksessa on läsnä sekä yksilö- että yhteisötaso: prosessi on merkityksellistä sekä oman luovuuden rakentamisena että sosiaalisen kanssakäymisen muotona. 

Kouluttajina toimivat Kehittämiskeskus Opinkirjon asiantuntija (FM) Julia Petäjä sekä Impro Helsingin perustaja (KM) Kaisa Kokko-Palmer.

Palautetta syksyn 2021 lähikoulutukseen osallistuneelta:

”Koulutus on ollut kerta kaikkiaan loistava! Ohjaajat ovat taitavia ja läsnäolevia ja heidän työskentelystä turvallisen ilmapiirin luomiseen sain itselle paljon vinkkejä. Opettajan on tärkeä saada kokea itse, miten ilmapiiri vaikuttaa omaan oppimiseen ja motivaatioon. Lisäksi käytännön harjoitusten kautta saa ihan eri tavalla oivalluksia kuin pelkästä keskustelusta. Jos kaikkiin koulujen työyhteisöihin ja luokkiin saisi näitä oppeja sovellettuna, olisi varmasti innostuneempia opettajia ja hyvinvoivia oppilaita, ja vähemmän kiusaamista. Niin koulutuksen aiheet kuin työskentelytavat olisivat tärkeä osa jokaisen opettajan työkalupakkia.”

Palautetta kevään 2021 etäkoulutuksiin osallistuneilta:

”Tämä on koulutus, johon toivoisin jokaisen kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisen pääsevän. Suurella ammattitaidolla vedetyt koulutuspäivät, sisällöllisesti rikkaat ja ammatillisesti rikastuttavat. Jokaisen koulutuspäivän jälkeen tuumin, että juuri tätä meidän kansakunta, lapset ja nuoret tarvitsevat tässä maailmanajassa! Upeasti loihdittu toteutus, vaikka kaikki tapahtuikin Zoomin välityksellä!”

”Olen tosi kiitollinen tästä koulutuksesta. Se on synnyttänyt myötätuntoa, ajattelun tilaa, vuorovaikutuksen tilaa, iloa, surun käsittelyä. Koulutus on eheyttänyt käsitystä itsestä ja maailmasta ja antanut konkreettisia välineitä elämän syvien taitojen opettamiseen itselle ja oppilaille. Toivon mukaan työyhteisön tasolle saisi joskus vietyä enemmänkin tätä hyvää.”

Palautetta kevään 2020 lähikoulutuksiin osallistuneilta:

”Aivan huippu! Sisältö ja toteutus oli mietitty erittäin hyvin kohderyhmää ajatellen. En muista, milloin olisi ollut näin kattavat ja hienosti toisiaan täydentävät työskentelytavat missään koulutuksessa. Ja eri koulutuksia on 25 vuoden aikana nähty paljon.”

”Koulutus, joka jätti jäljen. Lisäsi elämäniloa, itseni hyväksymistä ja armollisuutta itseäni ja toisia kohtaan. Huippukurssi!”

”Koulutus lisäsi työhyvinvointiani ja antoi paljon eväitä oman vuorovaikutuksen kohentamiseen työssä sekä arkielämässä. Tämä oli paras koulutus, johon olen koskaan osallistunut.”

”Kurssi hoitaa mieltä monellakin tasolla vähättelemättä yhtään sen ammatillista antia. Tulevaisuuden taitoja, joita on ilo saada olla pohtimassa aallonharjalla – näistähän tulevaisuustutkijatkin ovat puhuneet jo pari kymmentä vuotta. Hienoa, että opetustyössä ollaan nyt asian äärellä oikeilla menetelmillä ja tavoilla.”

IEVO+

Syksyllä 2022 ja keväällä 2023 järjestetään ”Intuitio, empatia ja vuorovaikutus osana opetustyötä”-kursseille osallistuneille suunnattu ”IEVO+”-kurssi, joka on jatkotason koulutus ja syventää aiemmalla kurssilla opittua.

Toteutustapa

Kolmen opintopisteen IEVO+ sisältää viisi lähiopetuspäivää (yhteensä 30 lähiopetustuntia), webinaarin, monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamisen omassa työyhteisössä, henkilökohtaisen kokemuspäiväkirjan kirjaamista sekä verkkotyöskentelyä. Lähiopetusjaksoilla työskentely koostuu pääasiallisesti ryhmässä tehtävistä toiminnallisista harjoituksista. Lähiopetus sijoittuu pääsääntöisesti aikavälille 9-16 ja poikkeuksista ilmoitetaan ryhmäkohtaisesti.

Seuraamme ja noudatamme viranomaisten ohjeistuksia ja suosituksia liittyen koronavirustilanteeseen. Tarvittaessa koulutuksia siirretään verkkoon.

Kenelle: Koulutukseen voi osallistua ”IEVO:n” peruskoulutukseen suorittanut ja tällä hetkellä virka- tai työsuhteessa oleva varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen tai ammatillisen koulutuksen opettaja. Koulutukseen ei voi osallistua virka- tai työvapaalta. Osallistujakriteerit ovat rahoittajan asettamia ja osallistujan tulee itse vastata kriteerien täyttymisestä ilmoittautuessaan. Tarvittaessa tapauskohtaista järjestelyä voi tiedustella järjestäjältä.

Hinta: Opetus ja materiaalit ovat osallistujille maksuttomia. Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa. Työnantaja vastaa mahdollisista sijaiskuluista.

Ilmoittautuminen: Sekä syksyn että kevään koulutukseen ilmoittautuminen avataan 30.5.2022 klo 16.15 ja se päättyy 30.6.2022 klo 23.59.  Koulutukseen otetaan enintään 22 osallistujaa / koulutusryhmä ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittauduthan vain toiseen koulutuksista. Mikäli lomake ilmoittaa koulutuksen olevan täyteenvarattu, varasijalle voi ilmoittautua laittamalla viestiä osoitteeseen julia.petaja@opinkirjo.fi. Varasijalta otetaan osallistujia järjestyksessä mikäli peruutuksia ilmantuu. Koulutuksen osallistumisen voi perua viimeiseen ilmoittautumispäivään 30.6.2022 klo 23.59 mennessä. Tämän jälkeen ilmoittautuminen katsotaan sitovaksi.

Ajankohdat:

Helsinki
Koulutus on täyteenvarattu. 
Jos haluat ilmoittautua varasijalle, laita viestiä osoitteeseen julia.petaja(a)opinkirjo.fi
Pe-La 7.-8.10.
Pe-La 28.-29.10.
Pe 25.11.
Koulutuspäivät sijoittuvat aikavälille klo 9.00-16.00. Tarkemmat tiedot aikataulusta lähetetään osallistujille sähköpostitse. Koulutus pidetään Allianssitalossa, osoitteessa Asemapäällikönkatu 1 (Pasila).

Helsinki
Koulutus on täyteenvarattu. Jos haluat ilmoittautua varasijalle, laita viestiä osoitteeseen julia.petaja(a)opinkirjo.fi
Pe-La 3.-4.3.
Pe-La 17.-18.3.
Pe 21.4.
Koulutuspäivät sijoittuvat aikavälille klo 9.00-16.00. Tarkemmat tiedot aikataulusta lähetetään osallistujille sähköpostitse. Koulutus pidetään Allianssitalossa, osoitteessa Asemapäällikönkatu 1 (Pasila).

Lisätietoja: julia.petaja (at) opinkirjo.fi, 050 532 1102

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan