Siirry sisältöön

Marras-joulukuussa 2020 toteutettiin verkkokeskustelusarja nuorten ja kansanedustajien kesken. Tapaamiset olivat moderoituja Teams-kokouksia ja ne olivat avoinna kaikille peruskoulun yläluokkien oppilaille ja toisen asteen opiskelijoille.

 

Verkkokeskustelujen tavoitteena oli mahdollistaa nuorten osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun poliittisten päättäjien kanssa mahdollisimman helposti. Verkkokeskustelusarjan aikana nuorilla oli tilaisuus tavata etänä kansanedustajia kaikista eduskuntaryhmistä ja kansanedustajilla oli puolestaan mahdollisuus tavata nuoria kansalaisia eri puolilta Suomea nuoria kiinnostavien ajankohtaisten teemojen äärellä. Verkossa tapahtuvat keskustelut ovat yksi tapa toteuttaa demokratiakasvatusta ja antaa siten nuorille mahdollisuus omakohtaiseen pohdintaan yhteiskunnallisten aiheiden ympärillä.

Käsiteltävät teemat olivat nuorten ideoita ja ajatuksia.

Keskustelujen ajankohdat ja keskusteluihin osallistuvat kansanedustajat

ti 3.11. klo 16.30 – 17.30 Keskustan eduskuntaryhmä / Antti Kurvinen ja Eeva Kalli

ke 4.11. klo 16.30 – 17.30 Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä / Kai Mykkänen ja Mari-Leena Talvitie

ti 10.11. klo 16.30 – 17.30 Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä / Maria Guzenina ja Matias Mäkynen

ke 11.11. klo 16.30 – 17.30 Ruotsalainen eduskuntaryhmä / Anders Adlercreutz, Mikko Ollikainen ja Eva Biaudet

ti 17.11. klo 16.30 – 17.30 Eduskuntaryhmä Ano Turtiainen / Ano Turtiainen

Edustaja Turtiaiselle tuli este ja keskustelu peruuntui.

ke 18.11. klo 16.30 – 17.30 Perussuomalaisten eduskuntaryhmä / Juho Eerola

ti 24.11. klo 16.30 – 17.30 Liike Nyt -eduskuntaryhmä / Harry Harkimo

ke 25.11. klo 16.30 – 17.30 Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä / Sari Essayah ja Antero Laukkanen

ti 1.12. klo 16.30 – 17.30 Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä / Mai Kivelä

ke 2.12. klo 16.30 – 17.30 Vihreä eduskuntaryhmä / Saara Hyrkkö ja Atte Harjanne

Keskusteluihin ei ilmoittauduttu erikseen.

Online-tapahtuman turvallisen tilan periaatteet osallistujille

Osallistujat osallistuvat tapahtumaan omalla nimellään.

Tapahtumassa on kaikenlainen väkivalta, suvaitsemattomuus, syrjivä käytös ja syrjivä kielenkäyttö kielletty. Tämä sisältää ennakkoluulot osallistujien taustaa, ikää ja ulkonäköä kohtaan. Poliittinen tausta, ikä, koulutus, ulkonäköön tai olemukseen liittyvät ominaisuudet eivät ole syy syrjivälle käytökselle.

Älä häiritse ketään sanallisesti, kirjallisesti tai kuvin. Tiedosta, että mikä sinusta on mukavaa ja sallittua voi toisesta tuntua epämiellyttävältä ja häiritsevältä. Kunnioita siis kaikkien henkilökohtaisia rajoja.

Tapahtumassa on nollatoleranssi kaikelle seksuaaliselle ja muulle häirinnälle. Tällaiseen toimintaan puututaan välittömästi ja siihen syyllistyneet poistetaan tapahtumasta. Tapahtuma voidaan myös keskeyttää, mikäli häirintä on jatkuvaa.

Älä tee oletuksia toisen identiteetistä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnosta, terveydestä tai muuta vastaavasta. Kunnioita toista ihmistä yli omien ennakkoluulojesi.

Puhu kunnioittaen, vältä alatyyliä ja halventavia termejä. Vältä tuomitsemista ja stereotypioiden esittämistä. Muista kuunnella ja anna kunkin puhua vuorollaan.

Anna tilaa – pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun turvallisesti. Käsittele arkoja aiheita kunnioittaen.

Arvosta kaikkien näkemyksiä.

Sinulle voidaan huomauttaa epäasiallisesta käyttäytymisestä tai sinut voidaan poistaa tapahtumasta rikkomusten vuoksi.

Turvallisen tilan periaatteiden luomisessa olemme hyödyntäneet Nuva ry:n luomia periaatteita.

Jos koet tai huomaat rikkomuksia, ota heti yhteys Tiina Karhuvirtaan  tiina.karhuvirta@opinkirjo.fi ja kirjoita kuvaus tapahtuneesta.

Verkkokeskustelusarjan järjestäjinä Kehittämiskeskus Opinkirjo ja eduskunta yhteistyössä Nuva ry:n, Suomen Lukiolaisten Liiton, Sakki ry:n ja Osku ry:n kanssa.

Yhteystieto

Tiina Karhuvirta  Erityisasiantuntija, FM 0505150017 etunimi.sukunimi@opinkirjo.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan