Materiaalimme opettajan ja ohjaajan työn tueksi
Opinkirjon materiaalit ovat maksuttomia ja vapaasti ladattavissa!
Osa materiaaleista on tilattavissa myös painettuna julkaisuna.
Kohderyhmä:
-
Hymyä luokkaan -sivusto
- Alakoulu
- Ihmisenä kasvu
- Osallisuus
- Vuorovaikutus
Sivustolta löydät vinkkejä, kuinka käsitellä hyvää kaveruutta kouluvuoden aikana. Tuntituokiot sisältävät oppilaiden omaa pohdintaa ja omien tavoitteiden asettamista sekä luokan yhteisiä tavoitteita.
-
Kouluun parempia oltavia kaikille. Raportti oppilas- ja opiskelijakuntatoiminnan kyselyn tuloksista
- Alakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Osallisuus
- Toimintakulttuuri
Kehittämiskeskus Opinkirjo, Koordinaatti ja Suomen nuorisovaltuustojen liitto toteuttivat yhdessä kyselyn oppilas- ja opiskelijakuntatoiminnasta 1.9.-31.10.2021. Raporttiin on koottu kyselyn tulokset. Raportista saat näkökulmia ja ideoita siihen, millaista toimintaa ja vaikuttamismahdollisuuksia lapsilla ja nuorilla on kouluissaan ja oppilaitoksissaan.
-
Luokkavaltuusto – Opas kouludemokratian edistämiseen
- Alakoulu
- Ajattelun taidot
- Osallisuus
- Toimintakulttuuri
- Vuorovaikutus
Oppaassa esitellään luokkavaltuustomalli ja annetaan opettajalle käytännön ohjeita luokkavaltuustotoiminnan aloittamiseen omassa luokassaan. Luokkavaltuuston avulla on mahdollista lisätä kaikkien oppilaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia luokassa ja koko kouluyhteisössä. Oppaaseen liittyvät lomakepohjat ja harjoitteet löytyvät Siirry materiaaliin-nappulan takaa. Voit tilata painetun julkaisun verkkokaupastamme.
-
Nuoret ja osallisuus -sivusto
- Toinen aste
- Osallisuus
Tämä sivusto on luotu nuorten osallisuuden vahvistamiseksi. Sivustolla on tietoa nuorten osallisuudesta, työkaluja osallisuuden toteuttamiseen ja esimerkkejä kuntien toteutuneista osallisuusprosesseista.
-
Nuorten parlamentti:valmistautuminen istuntoon
- Yläkoulu
- Osallisuus
Materiaali on tarkoitettu Nuorten parlamenttiin valmistautumiseen, mutta sitä voi hyödyntää myös yhteiskuntaopin opetuksessa tutustuessa eduskunnan toimintaan.
-
Oppilaskuntatoiminnan ohjaajan opas
- Alakoulu
- Yläkoulu
- Osallisuus
- Toimintakulttuuri
- Vuorovaikutus
Oppilaskunta lakisääteisenä koulujen osallisuusrakenteena on tärkeässä roolissa hyvinvoinnin edistämisessä. Oppilaskunta ymmärretään osallistavana ja osallistuvana koulun rakenteena, jolla on useita eri tehtäviä. Kirjassa pohditaan oppilaskunnan ohjaajan tehtäviä, oppilaskunnan hallituksen valintaa ja hallituksen tehtäviä oppilaskunnan edustajina. Lopuksi oppaassa on esimerkkejä, joita ohjaaja voi hyödyntää toimintaa ohjatessaan. Lukuihin on koottu ohjaajalle pohdittavaksi oleellisia näkökulmia ja kysymyksiä. Voit tilata painetun julkaisun verkkokaupastamme.
-
Osallisuus koulussa -verkkokurssi
- Yläkoulu
- Osallisuus
- Toimintakulttuuri
Verkkokurssi on tarkoitettu yläkoulujen oppilaille esimerkiksi oppilaskunta- tai tukioppilastoiminnan esittelyn ja henkilövalintojen yhteydessä tai kun kaikille oppilaille kerrotaan koulun vaikuttamismahdollisuuksista. Opettaja voi opetuskeskustelussa tuoda esille muitakin omassa koulussa toimivia nuorten osallisuutta tukevia ryhmiä. Kurssi avaa oppilaille sitä, että vaikuttaminen on monipuolista toimintaa, ja että kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. Tavoitteena on innostaa oppilaita kiinnostumaan vaikuttamisesta ja löytämään itselle sopiva tapa osallistua. Verkkokurssin suorittaminen kestää noin tunnin. Kurssiin sisältyy tietotekstejä ja testejä. Maksuton kurssi on toteutettu Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa yhteistyössä.
-
PopUp-koulun verkkopalvelu
- Alakoulu
- Esi- ja alkuopetus
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Osallisuus
- Toimintakulttuuri
Verkkopalvelu PopUp-koulun järjestämiseksi. Työkalulla organisoit satojen osallistujien ta-pahtumia helposti. Verkkopalvelua käyttämällä keräät työpajaehdotukset ja ilmoittautumiset sekä tulostat osallistujalistat.
-
Salppurin malli. Koulunuorisotyö edistää oppilaiden osallisuutta
- Yläkoulu
- Osallisuus
- Toimintakulttuuri
- Vuorovaikutus
Lahtelaisen Salpausselän koulun oppilaskuntatoiminnan mallia on kehitetty tavoitteena saada koko koulun oppilaiden ääni esille. Mallissa yhdistyvät lain asettamat tavoitteet oppilaskuntatoiminnalle, opetussuunnitelman laaja-alaiset osaamistavoitteet ja kahden ammattilaisen erityisosaaminen. Työparina toimivat oppilaskuntatoiminnan ohjaava opettaja ja koulunuorisotyöntekijä.
-
Tiedelukutaidon perusteet
- Toinen aste
- Ajattelun taidot
- Tiede
Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssilla perehdytään korkeakouluopintoihin, tiedon hakuun ja arviointiin sekä kriittiseen ajatteluun.