Siirry sisältöön

Kansakoulu, peruskoulu, ? -dialogien sarja

Opinkirjo järjestää syksyllä 2023 dialogien sarjan, jonka aiheena on tulevaisuuden koulu ja opettajuus. Dialogit ovat osa suomenkielisen opettajakoulutuksen 160-vuotisjuhlavuotta.

Dialogien sarja käynnistyy syyskuussa opettajankoulutuslaitoksilla, joissa opettajaopiskelijat keskustelevat opettajuudesta ja omasta roolistaan koulun tulevaisuuden tekijöinä. Dialogeja käydään osana tulevien opettajien opetusta ainakin Jyväskylässä ja Joensuussa. Lokakuussa SOOL järjestää opettajankoulutuslaitoksilla eri puolilla maata maailman opettajien päivän (5.10.) tempauksen, jossa kootaan lisää opettajaopiskelijoiden näkemyksiä tulevaisuuden koulusta ja opettajuudesta.

Sarja huipentuu Jyväskylässä 7.11. järjestettävään päätöskeskusteluun, johon kutsutaan keskustelijoiksi esimerkiksi kasvatus- ja koulutusalan päättäjiä ja vaikuttajia. Tähänkin keskusteluun tuotavat teemat valitaan edeltävien keskustelujen pohjalta. Lopuksi Opinkirjo tuottaa dialogisarjan keskustelujen tuottamasta aineistosta julkaisun.

Dialogien sarja toteutetaan Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen, Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton (SOOL) ja Kehittämiskeskus Opinkirjon yhteistyönä.

Miksi haluamme käynnistää dialogia opettajuudesta ja tulevaisuuden koulusta?

Opettajankoulutus täyttää tänä vuonna 160 vuotta. Opettajankoulutuksen alku ja kansakoululaitos oli merkittävä kehitysaskel, peruskoulu seuraava valtava uudistus kohti yhdenvertaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Nyt ollaan uusien haasteiden äärellä, mutta tavoite on sinänsä sama – tehdä maailmasta parempi paikka ja haastaa meidät kaikki tekemään sitä.

Dialogeissa opettajan ammattiin opiskelevat nuoret saavat pohtia, millaista tulevaisuutta he haluavat tavoitella ja miten toteuttaa opettajuuttaan tuon tavoitteen saavuttamiseksi. Samalla kylvetään siemen vahvalle demokratialle, jossa opettajuus professiona voi kehittyä uusintajasta kehittäjäksi ja ajattelun tukijaksi. Kokemus dialogista myös edistää opettajan refleksiivistä asennetta ja vuorovaikutusta oppijoiden suuntaan ja avaa ymmärrystä siitä, että koulun arjessa ilmenevä moninaisuus ja dissensus  eli erimielisyys  on luonnollinen ilmiö, ei häiriötila, joksi se nykyisin usein tulkitaan.

Keskustelusarjan tavoitteena on myös vahvistaa osallistujien toimijuutta ja osoittaa heille, että heillä on mahdollisuus osallistua aktiivisesti omaa professiotaan ja koulun tulevaisuutta koskevaan keskusteluun ja vaikuttaa koulutuksen tulevaisuuteen.

Nämä dialogit ovat jatkoa Opinkirjon syksyllä 2022 järjestämille dialogeille, joiden annin olemme koonneet julkaisuun 13 keskustelua koulun tulevaisuudesta.

Lisätietoja antavat

Minna Riikka Järvinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo, p. 040 5418661

Mirja Tarnanen, Jyväskylän yliopisto

Riku Oras, SOOL Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto

 

Lue lisää Opinkirjon järjestämistä dialogeista

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan