Siirry sisältöön

Otaniemen lukiolaisten pakopeli palkittiin – tukea tekemiseen Aalto-yliopistosta ja Jyväskylän yliopistosta

Neljän lukiolaisen kehittämä pakopeli sijoittui toiseksi Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailussa 6.4.2023. Kehittämiskeskus Opinkirjo palkitsi lukion ja mukana olleet yliopistot esimerkillisestä yhteistyöstä.

Metal Detectors on nuorille suunnattu virtuaalinen pakopeli, jossa pelaaja oppii kriittisistä metalleista ja niiden tulevaisuudesta. Pelin ovat kehittäneet espoolaisen Otaniemen lukion opiskelijat Anna Karppinen, Sandra Kari, Topias Vakkilainen ja Mimmi Haavisto. Työtä ovat ohjanneet kemian ja matematiikan opettajat, apulaisrehtori Kirsi Vakkilainen ja Anni Kukko (kuvassa yllä) Otaniemen lukiosta.

Pakopeli syntyi yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston kanssa. Kehittämiskeskus Opinkirjo palkitsi työn ohjaajat ja yliopistojen yhteistyökumppanit Ari Väisäsen (JYU) ja Tanja Kallion (AY) 600 euron erikoispalkinnolla. Palkinto jaettiin nuorten tiedekilpailu Tutki-Kokeile-Kehitä finaalissa 6.4.2023. Opinkirjo järjestää kilpailun yhdessä Tekniikan akateemiset TEK kanssa.

– Työssä yhdistyvät esimerkillisesti nuorten into, innovatiivinen tapa lisätä työn merkityksellisyyttä luomalla siitä pakopeli, ja aikuisten asiantuntijoiden ja opettajien tuki työn taustalla, perustelee Minna Riikka Järvinen, Opinkirjon toiminnanjohtaja.

Kehittyvät teknologiat tarvitsevat yhä enemmän kriittisiä metalleja, joiden saatavuus on uhattuna. Pelin kehittäneet opiskelijat kertovat haluavansa pelin avulla lisätä tietoisuutta kriittisistä metalleista ja herättää nuoret pohtimaan omia valintojaan.

– On tärkeää, että opiskelijat kuulevat asioista, joista ei vielä puhuta oppikirjoissa. On myös tärkeää, että he pääsevät tutustumaan tutkimuksen tekemiseen ja saavat näin ymmärrystä siitä, miten tieteellinen tieto rakentuu. Opiskelijamme olivat innoissaan vierailusta Jyväskylän yliopistoon, ja Ari Väisänen osasi selittää asiat niin, että opiskelijat pysyivät mukana, Kirsi Vakkilainen Otaniemen lukiosta sanoo.

Tanja Kallio Aalto-yliopistosta koki yhteistyön lukiolaisten kanssa tärkeäksi, koska Suomi ja maailma tarvitsevat uusia tutkijoita ja insinöörejä jatkamaan työtä ympäristöystävällisen teknologian kehittämiseksi ja kestävän kehityksen takaamiseksi.

– On hienoa, jos yhteistyön kautta saan nuoret innostumaan tästä tärkeästä alasta, Kallio sanoo.

Metal detectors -pakopelin tekijät , Sandra Kari, Mimmi Haavisto, Anna Karppinen ja Topias Vakkilainen.

Metal Detectors -pakopeli sijoittui Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun toisen asteen opiskelijoiden sarjassa toiseksi ja palkittiin 800 euron stipendillä. Työ sai myös Biologian ja maantieteen opettajien liiton BMOL:n stipendin 100 euroa, Keksintösäätiön stipendin 100 euroa sekä Tekniikan akateemiset TEKin erikoispalkinnon käytännöllisimmästä ideasta, 100 euroa. Lisäksi pakopelin tekijät pääsevät vierailulle Tampereen yliopistoon osana Päivä professorina -palkintoa.

Lisätietoa

Kaikki Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun lopputapahtumassa palkitut kilpailutyöt

Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun finalistitöiden virtuaalinen näyttely Näyttelyssä voit myös katsoa esittelyvideon Metal detectors -pakopelistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan