Siirry sisältöön

Nuorten media-akatemian julkilausuma

Nuorten media-akatemia järjestettiin eduskunnan pikkuparlamentissa 9.2.2023. Osallistujina oli toisen asteen opiskelijoita, järjestöjen ja nuvien edustajia.

Nuorten media-akatemiassa kuultiin eduskunnan ensimmäisen varapuhemies Antti Rinteen pohdintaa siitä, miten media, poliitikko ja politiikka tarvitsevat toisiaan, mutta joiden suhde demokratiassa on myös jännitteinen.  Mukana oli kolme politiikantoimittajaa, jotka kuvasivat toimittajan työtä politiikan sisältöjen viestinnässä kansalaisille. Muuttuvaa mediaa ja median käyttöä avasi julkisen palvelun tuottaja Yle. Lisäksi kuultiin esitys nuorten aikuisten perustamalta verkkopohjaiselta RARE Medialta, joka myös kokeilee yleisön mahdollisuutta vaikuttaa juttujen aiheisiin.   

Nuorten media-akatemia järjestyi eduskunnan, YLEn ja Opinkirjon yhteistyönä.

Työpajan tavoitteena oli pohtia median merkitystä suomalaisen demokratian toteuttamisessa.  Näkökulmia on erilaisia kuten  

  • poliitikkojen esiintyminen mediassa
  • median käyttämä kieli 
  • miten media voi innostaa seuraamaan yhteiskunnan tapahtumia 
  • kannustaako julkisuus ihmisiä äänestysuurnille 
  • ovatko mediassa käsitellyt aiheet nuorille tärkeitä. 

Työpajan tuotokseksi ryhmät työstivät julkilausuman, jolla tarkoitettiin ryhmän yhteistä kannanottoa median merkityksestä.  Julkilausumat esitettiin, ne nauhoitettiin ja Nuorten media-akatemian työryhmä työsti aineistosta Nuorten media-akatemian yhteisen julkilausuman. 

Julkilausuma on koottu Nuorten media-akatemian työskentelyn pohjalta. 

Nuorten media-akatemian mielestä 

  • Media-akatemiaan osallistuneet nuoret arvostavat poliitikoilta rehellistä puhetta, joka on samalla suoraa, ymmärrettävää, selkeää ja tiivistä. Puheen ei kuitenkaan tarvitse olla liian yksinkertaista, vaikka on hyväksi käyttää helppoa sanastoa ja selittää vaikeita termejä ja käsitteitä. Nuoret arvostavat myös poliitikkoja, jotka puhuvat nuoria kiinnostavista asioista yhteiskunnallisissa tilaisuuksissa, koska nuoret eivät itse siihen aina pysty. Poliitikkojen on myös puhuttava nuorten asioiden puolesta tilanteissa, joihin nuorilla ei ole pääsyä. Poliitikoilta odotetaan myös avarakatseisuutta ja ajankohtaisia aiheita sekä kannanottoja näihin.
  • Media on tärkein lähde, josta nuoret haluavat saada tarpeeksi monipuolista tietoa vaalien ehdokkaista. Medialta toivotaan kiinnostavalla tavalla tietoa puolueista, puolueiden arvoista ja tavoitteista sekä puolueiden eroista äänestyspäätöstä varten. Medialta toivotaan näkemyksiä siitä, miksi on tarpeen äänestää ja onko jokaisella äänellä oikeasti merkitys. Vaalien jälkeen toivotaan myös uutisointia valituista ehdokkaista. Medialla on myös mahdollisuus viestiä erilaisia mahdollisuuksista vaikuttaa nuorena, kun ei vielä voi äänestää. 
  • Osallistuneet nuoret nostivat nuoria kiinnostavina asioina harrastamisen, koulutuksen, sananvapauden, mielenterveyden ja hyvinvoinnin. Poliitikkojen on syytä huomioida nuoret tulevaisuuden osalta, koska nuoret ovat tulevaisuuden sukupolvi, jotka joutuvat elämään mahdollisten ongelmien kanssa.

Videot ovat hyvä tapa viestiä nuorille. Videot ovat tiiviitä ja kiinnostavia. Median syytä suosia sellaisia alustoja, joissa nuoret ovat jo valmiina. Videot voivat sisältää myös uutissisältöä.

Nuorten media-akatemiassa tehdyt haastattelut Radio Suomen päivä 13.2.2023
Ohjelma poistuu 13.3.2023.

Lisätietoa saat Tiina Karhuvirralta tiina.karhuvirta[at]opinkirjo.fi

 

#MediaTaitoViikko

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan