Siirry sisältöön

Tiedelukutaidon perusteet –verkkokurssi on avattu!

Tiedelukutaidon perusteet on verkossa suoritettava MOOC*-kurssi, joka tarjoaa laajan katsauksen tieteellisen tiedon maailmaan. Kurssisisällöt on suunniteltu ensisijaisesti lukiolaisten tarpeisiin, mutta kurssi on avoin kaikille ja sen voi suorittaa oman aikataulun mukaan. Kurssin tavoitteena on tuottaa mahdollisimman moninainen kuva tieteen tekemisestä, tuoda korkeakoulumaailmaa lukiolaisille näkyväksi ja rohkaista heitä jatko-opintoihin.

Kurssisisältöjen suunnitteluun, toteutukseen ja testaukseen on osallistettu 9.-luokkalaisia ja lukiolaisia sekä jo jatko-opintonsa aloittaneita. Kurssin tekstejä ovat tuottaneet eri alojen asiantuntijat Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoista. Aiheisiin syvennytään tekstien lisäksi videoiden ja tehtävien avulla.

Kurssi tarjoaa lukioille mahdollisuuden toteuttaa korkeakouluyhteistyötä sijainnista riippumatta

Kurssin sisältö vastaa LOPS 2021:n tavoitteisiin ohjaamalla opiskelijoita lähdekriittisyyteen sekä vahvistamalla monitieteistä osaamista ja luovuutta. Tiedelukutaitoa kehitetään esimerkiksi valottamalla sitä, kuinka tiedettä eri aloilla tehdään, millainen on hyvä tutkimuskysymys sekä miten tutkimusartikkeli kirjoitetaan ja miten sitä luetaan.

Lukioille kurssi on mahdollisuus toteuttaa korkeakouluyhteistyötä LOPS:n ja lukiolain edellyttämällä tavalla. Helsingin yliopisto myöntää kurssin suorittamisesta kaksi opintopistettä, jotka voi hyödyntää myöhemmissä opinnoissa.

Kurssin voi suorittaa itsenäisesti tai ryhmässä missä ja milloin vain

Opiskelijat voivat suorittaa kurssin itsenäisesti tai opettajan johdolla. Kurssin voi suorittaa oman aikataulun mukaan, ja sen voi aloittaa koska tahansa. Kurssialustalla on opettajille vinkkejä siitä, miten kurssia voi hyödyntää omien opiskelijoiden kanssa.

Tiedelukutaidon perusteet -kurssin toteutuksessa Opinkirjon kanssa yhteistyössä toimivat Helsingin yliopiston MOOC-keskus, Helsingin yliopisto ja Kauniaisten kaupunki.

Kurssiin voi tutustua kirjautumatta kurssin sivustolla tiedelukutaito.mooc.fi. Suorittaminen edellyttää kirjautumista Helsingin yliopiston MOOC-alustalle.

*MOOC eli Massive Open Online Course tarkoittaa verkossa suoritettavaa avointa, maksutonta kurssia. Lue lisää: Mikä MOOC?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan