Siirry sisältöön

Tiedelukutaidon perusteet – uusi verkkokurssi avautuu syksyllä 2021

Tiedelukutaidon perusteet on verkossa suoritettava MOOC*-kurssi, joka tarjoaa laajan katsauksen  tieteellisen tiedon maailmaan. Kurssisisällöt on suunniteltu ensisijaisesti lukiolaisten tarpeisiin, mutta kurssi on avoin kaikille ja sen voi suorittaa oman aikataulun mukaan. Kurssin tavoitteena on tuottaa mahdollisimman moninainen kuva tieteen tekemisestä, tuoda korkeakoulumaailmaa lukiolaisille näkyväksi ja rohkaista heitä jatko-opintoihin.

  1. Lukiosta korkeakouluun: Kuinka yliopisto-opiskelu eroaa lukiossa opiskelusta
  2. Tieteellinen tieto ja tietotekstit: Miten tieteellinen tieto rakentuu, kuinka tutkimusartikkelia luetaan ja kuinka löytyy luotettavaa tietoa
  3. Tiedon tuottaminen: Millainen on hyvä tutkimuskysymys, erilaisia tapoja tuottaa tietoa
  4. Tutkimustulosten havainnollistaminen, käsittely ja tulkinta
  5. Tutkimusraportin rakenne, kirjoittajan etiikka ja lähteiden käyttö
  6. Millaisia valmiuksia tieteelliseen työhön tarvitaan, miten luova oivallus syntyy

Kurssisisältöjen suunnitteluun, toteutukseen ja testaukseen on osallistettu 9.-luokkalaisia ja lukiolaisia. Sisällöntuotannossa on mukana eri alojen asiantuntijoita Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoista. Aiheisiin syvennytään videoiden ja tekstien sekä niihin liittyvien tehtävien avulla.

Kurssin sisältö vastaa LOPS 2021:n tavoitteisiin ohjaamalla opiskelijoita lähdekriittisyyteen sekä vahvistamalla monitieteistä osaamista ja luovuutta. Tiedelukutaitoa kehitetään esimerkiksi valottamalla sitä, kuinka tiedettä eri aloilla tehdään, millainen on hyvä tutkimuskysymys ja miten tutkimusartikkeli kirjoitetaan ja miten sitä luetaan.

Lukioille kurssi on mahdollisuus toteuttaa korkeakouluyhteistyötä LOPS:n ja lukiolain edellyttämällä tavalla. Helsingin yliopisto myöntää kurssin suorittamisesta kaksi opintopistettä (2 op).

Kurssi avautuu syksyllä 2021.  Opiskelijat voivat suorittaa kurssin itsenäisesti tai opettajan johdolla. Kurssialustalle tulee  opettajille vinkkejä siitä, miten kurssia voi hyödyntää omien opiskelijoiden kanssa.

Tiedelukutaidon perusteet -kurssin toteutuksessa Opinkirjon kanssa yhteistyössä toimivat Helsingin yliopiston MOOC-keskus, Helsingin yliopisto ja Kauniaisten kaupunki.

*MOOC eli Massive Open Online Course tarkoittaa verkossa suoritettavaa avointa, maksutonta kurssia. Lue lisää: Mikä MOOC?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan