Siirry sisältöön

Yritys Hyvä -kilpailu vei meidät Yhdysvaltoihin

”Kilpailu oli elämäni kohokohtia, enkä vaihtaisi tätä kokemusta mihinkään!”

”Tämän kaltaiset kilpailut opettavat paljon ihan käytännön asioita ja auttavat tulevaisuudessa, esimerkiksi työnhaussa”, kertoo Nelli Aalto, yksi Yritys Hyvä -kilpailun voittajista. The Waterlabel – Vesimerkki -kilpailutyöllä kansainväliseen Genius Olympiad -kilpailuun päässeet olivat Nelli Aalto, Anna Colussi ja Mona Salo Espoon Olarin koulusta.

Yritys Hyvä -kilpailun kautta Yhdysvaltoihin kisaamaan!

Teimme koulussa yhteiskuntaopin ja äidinkielen yhteisprojektina Yritys Hyvä -kilpailutyön. Aloitimme työnteon ideoimalla koulussa. Halusimme, että kehittelemämme tuote auttaisi kaikkia kuluttajia ostamaan yhä ympäristöystävällisempiä ruokia ja vaatteita. Näin Vesimerkki-projektimme sai alun. Vesimerkki on kuluttajamerkki, joka myönnetään sellaisille tuotteille, jotka on tehty vettä säästävästi.

Opimme paljon sekä vesijalanjälkeen ja tuotteiden tuotantoprosessiin liittyviä tärkeitä tietoja että yrityksen perustamisen saloja.

Kansainväliseen Genius Olympiad -kilpailuun teimme yrityksellemme pitchaus- ja bisnessuunnitelman. Työn teko oli oletettua hankalampaa, ja saimmekin työhön lisäapua alan professoreilta. Bisnessuunnitelmassa oli monta osa-aluetta, joista kaikista haimme paljon lisätietoa.

Mikään ei ole mahdotonta!

Meillä oli työn teossa erittäin tiukka aikataulu, ja jouduimme tekemään koulun lisäksi myös kotona paljon töitä. Toisaalta kiireessä työskentely opetti meille paineen alla työskentelyä ja yhteistyötaitoja. Sen lisäksi, että opimme, miten veden vastuuton käyttö vaikuttaa ympäristöön,  opimme liiketoimintasuunnitelman kautta esimerkiksi budjetoinnin perusteita sekä miten pitchata. Lisäksi opimme aikatauluttamista, vastuuta ja sen, että mikään ei ole mahdotonta!

Kisamatkalla amerikkalaista kampuselämää ja ystäviä eri maista

Me kaikki odotimme innolla tulevaa kisa- ja palkintomatkaa. Suomen delegaatioon kuuluivat lisäksemme ohjaavat opettajamme Sanna Makkonen ja Henna Jouhki sekä Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun voittaja Adam Yousfi ja Opinkirjosta matkanjohtaja Marjo Kenttälä. Vietimme pari ensimmäistä päivää New Yorkin ytimessä, Manhattanilla. Vierailimme monissa nähtävyyksissä ja opimme paljon uutta New Yorkin historiasta ja sen asukkaista. New Yorkissa saimme puhua jo englantia ja pääsimme yli aikaerosta, mikä helpotti suoriutumista kisapaikalla.

Genius Olympiad -kisa käydään vuosittain Oswegon opiskelijakampuksella Ontariojärven rannalla. Amerikkalaisen yliopistokampuksen ja highschool-kilpailun maailma oli aivan uusi ja jännittävä kokemus. Siellä pääsimme tutustumaan tyypilliseen amerikkalaiseen kampuselämään, kun majoituimme opiskelija-asuntolassa ja ruokailimme opiskelijaravintolassa.

Ennen kilpailupäivää saimme Oswegon opiskelijoilta kampusalueen esittelykierroksen, ja tutustuimme kilpailupaikkaan. Kisaorganisaatio järjesti myös kilpailijoille ryhmäytymistapahtuman, jossa tutustuimme moniin uusiin ja toivottavasti elinikäisiin ystäviin kaikkialta maailmasta. Parhaimpia asioita matkalla olikin muiden maiden geniuslaisiin tutustuminen!

Kuva: Marjo Kenttälä (vas. ylh.), kilpailun perustaja Fehmi Damkaci,
ohjaavat opettajat Sanna Makkonen ja Henna Jouhki,
Adam Yousfi (vas. alh.), Mona Salo, Anna Colussi ja Nelli Aalto

Jännittävä ja mieleenpainuva kilpailukokemus

Kilpailupäivä oli jännittävä. Olimme valmistautuneet kilpailuesitykseen hyvin, ja edessä oli enää bisnessuunnitelmamme pitchaaminen. Kilpailutilanne oli jännittävä, sillä meidän täytyi esiintyä englannin kielellä monelle tuomarille ja muulle yleisölle. Englannin kielellä esiintyminen ja puhuminen koko matkan ajan paransi englannin kielen taitojamme huomattavasti. Kisasuoritus oli mieleenpainuva, ja sen jälkeen oli ihan mahtava fiilis! Saimme kunniamaininnan työstämme.

 

Kilpailuviikon International Fair oli myös mahtava. Ennen matkaa haimme sponsoreita kansainvälistä iltaa varten, ja saimmekin Fazerin sponsoroimaan sitä. Meidän Suomi-pöydän Fazerin perinteiset ja vielä julkistamattomat uutuusherkut menivät kuin kuumille kiville muiden maiden edustajille. Itse saimme maistiaisia ja tuliaisia eri puolilta maailmaa kotiin viemisiksi.

Kilpailun jälkeen menimme päiväretkelle mahtaville Niagaran putouksille. Paluumatkalla New Yorkissa tutustuimme lisää Manhattanin vilskeeseen, vierailimme muun muassa luonnontieteellisessä museossa ja One World -observatoriossa.

Mahtavia elämyksiä, paljon oppimista ja varmuutta tulevaan

Matka oli kokonaisuudessa erittäin onnistunut. Opimme paljon englannin kieltä, yhteistyötaitoja ja saimme ihania uusia ystäviä kaikkialta maailmaa.

Tällaisista kilpailuista saa paljon elämyksiä ja kokemuksia. Parasta oli yhdessä hyvän porukan ja kavereiden kanssa matkustaminen. Saimme itsevarmuutta esiintymiseen englanniksi ja ennen kaikkea varmuutta omista kyvyistä. Projektien tekeminen myös valmistaa työelämään. Yritys Hyvä -kilpailun voitosta ja Genius Olympiad -kisamatkasta voimme myös kirjoittaa ansioluetteloihimme, ja se voi auttaa työpaikan saamisessa. Amerikkalainen tiede- ja businesskilpailumaailma ei vaikuta enää niin pelottavalta, ja kynnys lähteä jatkossa vastaaviin haasteisiin on matalampi. Kisa auttoi ymmärtämään, kuinka pitkälle on mahdollista päästä, kunhan vain jaksaa yrittää ja tehdä parhaansa.

Vinkkejä tuleville Yritys Hyvä -kilpailijoille

Kannattaa ehdottomasti osallistua Yritys Hyvä -kilpailuun! Tällaiset kilpailut avaavat ovia maailmalle ja antavat kokemusta ja itsevarmuutta suomalaisille nuorille siitä, että he voivat pärjätä maailmallakin.

Ennen kisaan lähtöä on hyvä valmistella esitystä hyvissä ajoin, jotta suoritus menee sujuvasti. Kannattaa muistaa, että omasta mielestä vähilläkin taidoilla voi päästä pitkälle.

Tehkää parhaanne kisassa ja nauttikaa kaikesta muusta, mitä prosessi ja mahdollinen voittomatka tarjoaa. Kannattaa myös tutustua mahdollisimman moneen uuteen ihmiseen sekä Yritys Hyvän lopputapahtumassa että mahdollisesti kansainvälisessä kilpailussa!

Kirjoittaja Mona Salo on yksi  Vesimerkki-idean takana olevista nuorista. Muut ryhmän jäsenet ovat Nelli Aalto ja Anna Colussi. He voittivat kansallisen Yritys Hyvä 2019 -kilpailun ja saivat kunniamaininnan Oswegossa (NY) Yhdysvalloissa pidetyssä kansainvälisessä Genius Olympiad -kilpailussa työllään The Waterlabel. 

 

 

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkokaupat


Hymy-verkkokauppa

Täältä voit tilata Hymy-veistoksia ja kunniakirjoja kouluihin ja muihin oppilaitoksiin Hyvän toveruuden kilvan palkinnoiksi.

Siirry Hymy-verkkokauppaan

Opinkirjon verkkokauppa

Täältä voit tilata maksuttomia materiaaleja opetuksen ja kasvatuksen tueksi. Kaupasta löydät myös Hymy-tuotteita työyhteisön hymylle tai lahjaksi merkkipäivänä.

Siirry Opinkirjon verkkokauppaan